Beneficiaza acum de un audit seo gratuit pentru site-ul tau! AUDIT SEO GRATUIT

TOP 7 Cei Mai Cunoscuti si Influenti SEO-isti din Lume

image blog

SEO (Search Engine Optimization) reprezinta poate cel mai controversat canal de marketing online ✅ De-a lungul scurtei istorii SEO, lucrurile s-au intamplat cu o viteza bulversanta uneori. Am trecut intr-un timp relativ scurt de la tehnici de manipulare ce includeau tot felul de practici de tip black hat dar eficiente la concepte bazate pe calitate, content relevant, user experience si asa mai departe.

In acest context au aparut multi specialisti SEO, multi dintre ei cu viziuni si strategii diferite. Altii au inteles cat de complex este tot procesul de optimizare si s-au specializat numai pe anumite ramuri: optimizare seo on page, optimizare off page, link building sau chiar in E-A-T.

Tocmai de aceea, ordinea din TOP nu are nici o relevanta, fiecare dintre cei 7 fiind cei mai buni in domeniul lor.

Din aceasta pleiada de aparitii cativa s-au remarcat prin actiunile lor constante in ceea ce priveste SEO si au ajuns sa fie liderii acestui domeniu, adevarate modele si surse de inspiratie pentru piata de SEO din toata lumea.

Dar haideti sa-i cunoastem pe cei care au schimbat lumea SEO.

Neil Patel

Neil Patel este una dintre cele mai de succes persoane cu studii si cunostinte vaste din domeniul marketingului digital. A spune ca este mai mereu ocupat este o subestimare pentru el. Nu numai ca a infiintat si conduce Neil Patel Digital, ci este si cofondatorul Crazy Egg si creierul din spatele instrumentului gratuit de cuvinte cheie Ubersuggest.

Este posibil sa fi citit unul dintre numeroasele sale articole sau carti sau l-ai auzit vorbind sau ai vizionat unul dintre videoclipurile sale. El apare in diferite circumstante online, educand marketeri si dezvoltand afaceri.

Calatoria in domeniul marketingului online a lui Neil Patel a inceput în 2001. El a creat primul sau site web la 16 ani si a platit cateva firme de marketing pentru a ajuta la cresterea acestuia, dar a sfarsit prin a pierde banii investiti. Dupa cum a spus-o chiar el, a trebuit sa invete marketing, pentru ca nu a avut de ales.

Brian Dean

Brian Dean este fondatorul Backlinko.com si este poate cel bun atunci cand vine vorba de optimizarea SEO Off Page.

Activitatea sa a fost prezentata si recunoscuta in publicatii precum TechCrunch, Inc, Antreprenor sau Forbes.

In discutiile si practicile sale, Brian da sfaturi si prezinta tactici concrete care te vor ajuta sa convertesti traficul in clienti.

Exista o serie de sfaturi si practici pe care Brian Dean le-a pus in aplicare si pe care le-a impartasit si cu restul persoanelor pasionate de zona de marketing:

 • Toate postarile sale de blog sunt extrem de aplicate.
 • Tot ceea ce spune Brian in articolele sale sunt “facts” si nu deviaza de la subiect.
 • Dupa fiecare cateva paragrafe, vei gasi statistici. Vei gasi grafice “curate” si usor de inteles.
 • Fiecare postare pe blogul sau reprezinta un material de foarte buna calitate.

Rand Fishkin

Rand Fishkin este co-fondatorul Moz si una dintre cele mai importante voci din lumea SEO. Alaturi de activitatea sa la Moz, a co-fondat Inbound.org si a co-scris si “The Art of SEO”.

La Moz, pozitia sa actuala este „Wizard of Moz”, unde contribuie la indrumarea echipelor individuale din Moz.

Rand a introdus in lumea SEO termenul de cautare pogo. Acesta este conceptul prin care o persoana tastează o interogare de cautare, face clic pe un rezultat si face clic pe butonul inapoi, face clic pe un alt site si ramane acolo. Acest lucru semnaleaza motoarelor de cautare care dintre rezultatele oferite a obtinut un raspuns potrivit pentru utilizator si care a oferit o experienta nu foarte buna. Este nevoie doar de cateva astfel de actiuni pentru ca motorul de cautare sa genereze alte cautari ca si rezultate.

Marie Haynes

Dr. Marie Haynes este unul dintre cei mai cunoscuti consultanti SEO. Este fondatorul si presedintele companiei Marie Haynes Consulting, Inc. (cunoscuta anterior sub numele de HIS Web Marketing).

Haynes este specializata in penalizari si modificari ale algoritmului Google. Ea executa audituri SEO referitoare la scaderea brusca a traficului Google in ceea ce priveste nepotrivirile dintre rezultate.

Dupa absolvirea liceului, Haynes a devenit medic veterinar de animale mici. In același timp, a inceput sa invete mai multe despre internet, cercetand in special subiecte care sa o ajute pentru activitatea ei de la acea vreme. Dupa ce a interactionat in forumuri legate de SEO, a invatat cum sa creasca traficul organic din postarile pe blog, dar si cum sa creeze si sa promoveze continutul potrivit pentru site-ul ei web. In cele din urma, a reusit sa-si creasca traficul de la 34 de utilizatori pe zi la 12.500 de utilizatori pe zi.

Haynes consulta acum echipele de marketing digital pentru a-i ajuta sa stabileasca daca actiunile lor sunt considerate „prietenoase pentru Google”. De asemenea, vorbeste in mod regulat la conferinte precum Pubcon si SMX despre temele sale de expertiza, toate legate de modul in care intreprinderile isi pot recupera prezenta pierduta pe Google.

Danny Sullivan

Danny Sullivan este fondatorul Search Engine Watch din 1997 si este creditat ca unul dintre pionierii spatiului de SEM – search engine marketing. El a acoperit toate cautarile la SEW pana in 2006, cand a mers la cofondarea serviciului Third Door Media. In 2017, Sullivan s-a alaturat Google ca agent de cautare publica, unde acum ii ajuta pe acestia sa inteleaga mai bine cautarea si il ajuta pe Google sa inteleaga mai bine feedback-ul publicului.

Danny Sullivan a fost un jurnalist si analist care a captat atentia spatiului de marketing digital si de cautare din 1996 pana in 2017. Cateva dintre lucrarile sale cu o importanta decisiva si care l-au facut cunoscut in toata lumea sunt:

 • Search Engine Land
 • Marketing Land
 • MarTech Today
 • Search Engine Watch

Barry Schwartz

Incepand din 2004, Barry Schwartz posteaza constant intre cinci si zece articole pe zi. Exista zile in care simte ca nu are motivatie sa scrie, dar oricum o face. „Cui ii pasa daca am chef sau nu? Fac doar ceea ce ar trebui să fac.”

Barry se bazeaza foarte mult pe coerenta, rutina si eficienta - calitati despre care spune ca lucreaza bine impreună in ceea ce priveste faptul ca fac ceva pentru un timp cu adevarat, cu adevarat pe termen lung.

Dupa aproape 16 ani de acoperire a cautarilor si peste 50.000 de povesti publicate, Barry nu arata semne de incetinire. Si aceasta este o veste buna pentru comunitatea lui.

In 2018, Barry a fost desemnat U.S. Search Personality of the Year din cadrul U.S. Search Awards. Si in 2019, a fost distins cu premiul Outstanding Community Services Award by Search Engine Land. Cateva dintre cele mai importante postari ale sale se regasesc in lista urmatoare:

 • Barry Schwartz on Search Engine Land
 • Honor an SEO/SEM (Search Engine Roundtable)
 • How Has Matt Cutts Helped You?
 • Search Video Recaps (Search Engine Roundtable)
 • Vlogs (Search Engine Roundtable)
 • Search Engine Optimization (SEO) Starter Guide (Google)
 • The Beginner’s Guide to SEO (Moz)

Dan Sharp

Dan Sharp este creatorul unuia dintre cele mai utilizate instrumente SEO. Impreuna cu fratele sau Liam, si partenerii sai de afaceri, Graeme Radford si Jason Lock au fondat Screaming Frog. Este poate cel mai bun instrument de scanare completa a unui site din perspectiva SEO.

In afara SEO, Dan adora sportul, in special fotbalul. De asemenea, este un fan al muzicii, canta la tobe si a invatat sa cante la chitara de cativa ani. Dupa terminarea universitatii in Bristol in domeniul de marketing, Dan nu era foarte hotarat ca isi doreste sa continue cu cariera sa in acest fel. A început sa lucreze pentru compania Guava, pe o pozitie de PPC, acesta fiind detinuta de unul dintre fondatorii Screaming Frog.

De asemenea, a inceput sa faca tot mai multe postari pe blog despre PPC si o serie de experimente legate de activitatea sa la locul de munca. Astfel a pornit pasiunea sa pentru SEO.

Astazi a ajuns sa fie cunoscut ca unul dintre cei mai pricepute persoane in ceea ce priveste conceptul de SEO, având un ochi critic construit pe o baza temeinica de cunostinte, fiind astfel capabil sa descopere neregulile si nevoile in acest domeniu a oricarei agentii de marketing care ii cere ajutorul.

Cu siguranta mai sunt multi altii care au un cuvant de spus in domeniul SEO.

Tu ce personalitati din lumea SEO urmaresti?