Beneficiaza acum de un audit seo gratuit pentru site-ul tau! AUDIT SEO GRATUIT

Cum abordam o eroare 404 not found din punct de vedere SEO?

image blog

La prima vedere, suntem tentati sa credem ca o eroare 404 este un detaliu marunt in comparatie cu multitudinea de factori ce sunt luati in calcul in procesul de optimizare SEO. Vom vedea pe parcursul acestui articol ca lucrurile nu stau chiar asa. Acest element, aparent cu un impact minor asupra sanatii SEO a unui site, poate deveni un adevarat calcai al lui Ahile pentru campaniile de optimizare.

Ce este o eroare 404 sau o pagina 404 cum mai este ea denumita?

O eroare 404 not found reprezinta un status cod HTTP care ne indica faptul ca pagina web pe care am incercat sa o accesam nu mai exista (sau nu a existat niciodata) pe serverul unde este gazduit site-ul. Intrucat erorile 404 reprezinta un fenomen destul de des intalnit, acestea le putem regasi intr-o varietate mare de variante – atat ca mesaj (text) cat si ca design.

Iata cele mai frecvente mesaje pentru o eroare 404 HTTP

  1. Eroare 404
  2. 404 Not Found
  3. Pagina nu a fost gasita
  4. The requested URL [URL] was not found on this server
  5. HTTP 404
  6. Ups! Ceva nu a mers bine!
  7. HTTP 404 Not Found
  8. 404 Page Not Found

Cum apar erorile 404?

Din punct de vedere tehnic, erorile de tipul 404 page not found sunt erori legate de client. Acest lucru presupune ca este vina utilizatorului intrucat acesta fie a tastat gresit URL-ul, fie pagina pe care doreste sa o acceseze a fost modificata si acesta ar fi trebuit sa stie acest lucru.
O alta varianta este aceea cand o pagina dintr-un site a fost modificata iar administratorul site-ului nu a facut redirect de la pagina veche catre noul URL. Astfel, in loc de a fi in mod automat directionat catre pagina noua, utilizatorul va primi un mesaj 404.
Poate cea mai intalnita varianta este cea care se refera la schimbarea site-urilor sau mai bine zis a platformelor in care acestea sunt construite. Si cand discutam de magazine online, cu mii de pagini, schimbarea platformei poate fi o adevarata provocare. Daca va aflati in situatia de mai sus, recomandam ca dupa efectuarea schimbarii sa faceti un audit SEO complet in care sa puneti accentul pe identificarea erorilor 404.

Erorile 404 pot afecta procesul de optimizare SEO?

Aceasta este de fapt intrebarea care ar trebui ne preocupe in mod special. Din punctul meu de vedere, erorile 404 trebuie analizate prin prisma a cel putin doi factori SEO extrem de importanti:

    1. CTR - rata de click sau “click-trough rate” in limba engleza.

Se calculeaza ca raportul dintre numarul de click-uri si cel de afisari.

  1. Bounce Rate sau rata de respingere in limba romana.

Bounce rate-ul reprezinta numarul de iesiri imediate raportate la numarul total de sesiuni. O iesire imediata reprezinta o sesiune ce presupune vizualizarea unei singure pagini din site. Durata acestor sesiuni este egala cu 0 deoarece motorul de cautare nu poate calcula durata sesiunii intrucat, prima sesiune nu este urmata si de o a doua.

CTR-ul si Bounce Rate-ul, indicatori SEO strict legati de experienta utilizatorului

Motoarele de cautare pun pe primul loc utilizatorul. Totul graviteaza in jurul acestuia. Tocmai de aceea acesti doi factori pot fi decisivi in ceea ce priveste relevanta si autoritatea unui site.

Acum, haideti sa vedem procesul prin care erorile 404 pot afecta campaniile de optimizare.

In primul rand, erorile 404 nu sunt in nici un fel placute. Imaginati-va ca ati facut o cautare pe Google, ati gasit un titlu atragator si o metadescriere ce se potriveste cu ce ati cautat, va grabiti sa dati click sa descoperiti pagina respectiva si …surpriza. In loc de a gasi continutul la care va asteptati primiti un mesaj cu eroare 404. Destul de neplacut, nu?

Ce se intampla insa in continuare? In mod evident utilizatorul va parasi imediat pagina si va merge catre alte pagini unde va gasi ceea ce a cautat.

Daca este vorba si de o pagina ce ocupa o pozitie fruntasa in SERP, si are un numar de accesari ridicat, atunci problema devine si mai presanta.

Acest comportament al utilizatorului, cat se poate de normal, poate duce la o crestere accelerata a ratei de respingere (bounce rate) si, pe termen lung, acest lucru poate genera si o scadere a CTR-ului.

“Perpetuarea unor performante slabe din punct de vedere al experientei utilizatorilor - rate de click scazute si rate de respingere ridicate – ii indica lui Google ca site-ul respectiv nu merita pozitii inalte in SERP”

Ce solutii avem pentru rezolvarea erorilor 404?

Acum, dupa ce am stabilit ca erorile 404 pot avea un impact negativ asupra procesului de SEO haideti sa vedem ce solutii avem la indemana pentru rezolvarea acestora.

In primul rand, ca orice problema, care, pentru a fi rezolvata trebuie sa fie mai intai identificata, la fel si erorile 404 trebuie mai intai descoperite. Sunt cel putin doua tool-uri pe care vi le recomandam: Google Search Console si ScreamingFrog. Primul instrument este cel pus la dispozitie in mod gratuit de catre Google iar cel de-al doilea este de asemenea gratuit – atentie insa, numai pentru un numar de maxim 500 de URL-uri. Peste acesta limita, tool-ul celor de la ScreamingFrog este contra cost.

Odata evaluata natura erorilor 404 putem trece la rezolvarea acestora.

Solutii eficiente din punct de vedere SEO pentru rezolvarea erorilor 404

Redirect 301

Redirectul 301 este indicat a se folosi ori de cate ori este nevoie sa redirectam un site sau o pagina dintr-un site. Este preferabil redirectului 302, intrucat acesta indica motoarelor de cautare ca schimbarea este una permanenta.

Ce fel de pagini 404 merita sa primeasca redirect 301

Astfel, daca o pagina 404 primeste link-uri importante, are un volum de trafic substantial sau beneficiaza de un URL prietenos care poate atrage vizitatori si link-uri, aceasta pagina trebuie redirectata.

Catre ce pagini din site facem redirecturile 301?

Exista o practica des intalnita in industria SEO conform careia toate redirecturile trebuie sa se faca simplu, catre pagina principala din site – mai exact catre homepage. Este o varianta pe cat de simpla de implementat pe atat de putin eficienta. Un astfel de redirect nu face decat sa bulverseze vizitatorii, care nici nu isi vor da seama ce s-a intamplat.

Cel mai potrivit este ca redirectul sa se faca catre cea mai apropiata pagina din punct de vedere al relevantei. Concret, o pagina 404 unde erau prezentate “laptopuri toshiba” trebuie redirectata catre pagina de laptopuri generala si nu catre homepage. Daca este vorba de o pagina 404 de produs, de genul “blugi barbati albastri cu siret”, redirectul trebuie sa mearga catre pagina de categorie “blugi barbati”. Daca vreti sa aflati mai multe informatii legate de redirectul 301 va recomandam urmatorul articol extreme de bine documentat What is a 301 Redirect, and When Should You Use One?

Este normal sa existe si pagini 404 pe site?

Da, este absolut normal. Mai ales la site-urile cu foarte multe pagini, unde schimbarile sunt dese, paginile 404 reprezinta situatii firesti. Cum mentionam si mai sus, existenta paginilor de eroare 404 este preferabila redirectului catre homepage.

Am vazut ca problema paginilor 404 o reprezenta afectarea celor doi indicatori legati de experienta utilizatorilor. Astfel, pentru a preintampina aceste probleme, solutia consta in transformarea paginilor de eroare 404 din experiente neplacute in pagini care sa distreze vizitatorii si sa incerce sa ii directioneze catre alte pagini de interes din site. Iata 12 exemple spectaculoase de pagini 404 care va pot ajuta sa va transformati site-ul.

Concluzii

Competitia pentru ocuparea celor zece pozitii din prima pagina Google, indiferent de domeniu, este in continua crestere. Toate site-urile lupta pentru pozitii fruntase pe cat mai multe cuvinte cheie, incercand prin campanii SEO eficiente sa-si depaseasca concurenta. Batalia a devenit atat de acerba incat fiecare detaliu conteaza. Si da, stim cu totii, ca de cele mai multe ori, detaliile fac diferenta.

Erorile 404 fac parte din aceasta categorie, a detaliilor care inseamna diferenta dintre prima si a doua pagina Google. Pe termen lung mai ales, am vazut ca ignorarea acestora impacteaza in mod negativ procesul de SEO.

Voi acordati atentia cuvenita paginilor cu erori 404? Ce solutii ati gasit pentru rezolvarea acestora?