Google Voice Search. Strategii SEO pentru cautarea vocala

Motorul de cautare Google este pe cale sa devina cunoscutul computer vocal din "Star Trek", astfel ca optimizarile SEO trebuie sa mearga in aceasta directie. In ultimul deceniu, Google a facut pasi importanti in tehnologia vocala si de prelucrare a limbajului. Cautarea vocala de la Google este unica, insa este mai mult decat o simpla comoditate de a interoga o cautare. Companiile si comerciantii pot dezvolta continut, campanii publicitare si strategii prin intermediul cautarii vocale.
Sa aflam mai multe despre Google Voice !
Google Voice este functia care permite utilizatorilor sa caute pe motorul de cautare cu ajutorul comenzilor vocale, fara tastare. De stiut este ca oamenii pot pronunta 150 de cuvinte, timp in care pot tasta doar 40 de cuvinte. Asa ca viteza este esentiala!
Google Voice se foloseste pe desktop si pe mobil. Utilizatorii vor apasa pe microfonul din partea dreapta vor rosti cuvantul sau cuvintele pe care vor sa le interogheze, apoi apasa OK.In afara de modul in care utilizatorii activeaza si utilizeaza comenzile vocale, exista cateva diferente intre cautarea vocala si una regulata. Utilizatorii care folosesc dispozitivul mobil vad un alt SERP, decat un utilizator de desktop. De regula, interogarile obtinute sunt similare, dar este mai comod sa vorbiti decat sa tastati.
Google Voice este compatibila cu zeci de produse si aplicatii. Mai mult, cautarea vocala a devenit parte din experienta Google si influenteaza modul in care algoritmii Google gestioneaza anumite tipuri de interogari.
Cautarea semantica in actualizarea Hummingbird
Unul dintre principalele elemente care s-au schimbat cu aparitia lui Hummingbird a fost accentul pe cautarea semantica, sau pe sensul implicit al interogarilor.
Ulterior, actualizarea Hummingbird a fost atat de importanta, incat Google a continuat cu dezvoltarea sistemului RankBrain.
Hummingbird are rolul, in mod natural, de a aduce imbunatatiri algortimului si de a livra informatiile utilizatorilor web cu mai multa precizie. Update-ul Hummingbird nu penalizeaza site-urile si modul in care sunt optimizate, el doar modifica modul in care Google interpreteaza cautarile incarcand sa ajunga la sensul din spatele cuvintelor cheie introduse in loc sa se rezume doar la acestea. El este, de asemenea, o reactie la numarul crescut de cautari conversationale prin telefoane mobile si cautari prin voce si incearca sa inteleaga intentia cautatorului pentru a livra continutul cel mai potrivit.
Sa aruncam o privire asupra semanticii utilizand Google Voice Search
De exemplu, facem o cautare vocala pentru Zoe Saldana, actrita cunoscuta pentru rolul ei din filmul Avatar. Dupa ce am ajuns la informatii, putem sa mai solicitam catre Google o serie de intrebari suplimentare, legate de filmele ei.
Google Voice Search, Google Now si viitorul cautarilor
Google Voice Search a fost integrat de asistentul virtual Google Now. Combinatia algoritmilor puternici de cautare cu tehnologia de procesare a limbajului face ca Google Now sa fie mai exact decat Apple's Siri, Microsoft Cortana sau asistentii virtuali ai lui Alexa Amazon.
Cautarea vocala, un trend in ascensiune
Ca si in cazul produselor Google, Google Voice Search a avut o crestere in ultimii ani. Potrivit unui raport facut de compania KPCB / Mary Meeker, din 2010 pana in prezent, cautarile au crescut de 7 ori.
Acelasi raport arata ca din mai 2016, 1 din 5 cautari este efectuata vocal de pe dispozitiv Android.
Profilul utilizatorilor Google Voice
Adultii folosesc cel mai frecvent cautarea vocala pentru a obtine indicatii de orientare. Daca sunteti la volan, este mai simplu si mai safe sa utilizati optiunea vocala.
In imaginea de mai jos, observam ca optiunea de voce este folosita si pentru dictarea mesajelor.
Potrivit VoiceLabs, in 2017, aproximativ 24,5 milioane de dispozitive mobile interogau Google Voice. In 2018, sunt calculate 33 de milioane de dispozitive vocale cautarii vocale.
Cum va invata Google sa va recunoasca vocea si obiceiurile?
Cautarea Voice Search si tehnologiile similare invata sa recunoasca comenzile vocale si cuvintele cheie prin procesarea limbajului natural. In timp, Google invata nu numai caracteristicile unice ale vocii si modul in care vorbiti, ci si comportamentul vostru, interesele de navigare si alte informatii personale.
In acelasi timp, Google invata in mod constant mai multe despre voi, despre obiceiurile de navigare, preferinte de cumparaturi in mediul online.
Cum optimizam SEO site-ul pentru cautarea vocala?
Vestea buna este ca daca utilizati corect practicile de optimizare SEO actuale, exista putine lucruri pe care le aveti de facut in plus. Vestea proasta este ca daca nu utilizati tehnicile SEO, aveti un drum lung de parcurs.
Daca ati efectuat o cautare vocala pe dispozitivul vostru mobil, cu siguranta ati solicitat o informatie specifica despre adresa magazinului, program, pret sau informatii despre un anumit produs. Este esential sa va structurati site-ul si continutul pentru ca utilizatorul sa gaseasca rapid aceste informatii utile.
Google Voice Search raspunde la intrebari
Informatii importante ca adresa si orarul magazinului trebuie sa fie disponibile pe site-ul vostru. Google este un motor de cautare sofisticat, dar are ajutoare sa va acceseze crawlerele si sa analizeze continutul site-ului. Imaginile sunt, de asemenea, importante asa ca scoateti-le in fata
SEO MOBILE inainte de toate
Nu este niciun secret ca 70 la suta dintre utilizatori acceseaza VOICE de pe telefonul mobil. Ceea ce inseamna focusarea SEO pe dispozitive mobile.
CUM SA FACETI?
- Utilizati Google Search Console. Adaugati varianta de mobil a site-ului.
- Testati daca site-ul este adaptat pentru varianta de mobil. WebSite Auditor
- Asigurati-va ca site-ul vostru, varianta mobil, nu blocheaza CSS, JavaScript, imagini, videoclipuri etc.
- Fara FLASH. Flash-ul nu este acceptat de cele mai multe browsere mobile (si multe pe desktop). Pentru a va asigura ca Google (si vizitatorii) pot accesa intregul continut de pe site este mai bine sa evitati utilizarea Flash pe paginile mobile.
- Timpul de incarcare. 40% dintre utilizatori pleaca imediat de pe site, daca site-ul se incarca greu.
Continut bazat pe cuvinte cheie care sa raspunda intrebarilor
Cand vorbiti cu telefonul mobil il tratati ca pe o persoana si vreti sa aveti un dialog. Deja ati ghicit - KEYWORDS trebuie sa fie diferite de scrierea SEO pentru o cautare in Google. Vorbim de interogari pe termen lung si conversatii.
Cum trebuie facut?
- Creati continut in jurul intrebarilor. Cuvintele: CINE?, CE?, UNDE?, CAND?, CUM?, DE CE? sunt utilizate cu precadere. Metoda de intrebari frecvente va este de mare ajutor.
- Creati pagina de Q&A (intrebari si raspunsuri). Este o metoda de optimizare a site-ului vostru pentru a raspunde si la punctul 1 de mai sus. Folositi expresii uzuale cu care oamenii sa rezoneze in cautarile lor.
Pozitia Zero
Pozitia zero este o bucata din rezultatele din spatiul SERP cu un fragment special si ofera cele mai bune informatii si cele mai rapide ca raspuns la interogarea utilizatorului.
Cum Facem?
- Verificati valorile site-ului.
Ar trebui sa arate bine in ochii lui Google, astfel incat sa preia o bucata de fragment. Utilizati google analytics pentru a verifica paginile, aveti grija de autoritatea paginii si backlink-uri de calitate superioara.
- Continut cu piramida inversa
Incepeti cu cele mai importante informatii pentru a raspunde la intrebare, apoi treceti detaliile si incheiati cu exemple si studiu de caz.
- Optimizati formatul textului
Folositi alineate, tabele si liste cu tiluri, capitole si subcapitole. Google va recompenseaza pentru aceste formate folosite in cadrul unui text.
Optimizarea pentru motoarele de cautare specifice
Intrebarea este daca merita sa optimizati pentru alte motoare de cautare decat Google.
Daca privim analizele facute, raspunsul este DA, merita! Pana la urma, Siri de la Apple foloseste ca motor de cautare BING, asa ca trebuie sa luati in calcul si optimizarea BING.
Apple este un producator important de smartphone-uri, ce ocupa o piata de 31%.
Legat de modul in care va optimizati site-ul fie pentru Google, Bing, Baidu sau orice alt motor de cautare, regulile sunt in mare aceleasi, dar cu exceptii care pot sa influenteze.
Ce altceva mai puteti optimiza pentru cautarea vocala?
Utilizati schema metadata: schema va permite sa descrieti cuprinzator ce inseamna datele de pe site-ul vostru. Google va intelege si va spori vizibilitatea. Este o practica puternica de SEO ce va ajuta sa aveti site-ul cat mai vizibil.
Inregistrare si actualizare date pe Google My Business
Cu cat informatiile sunt mai actuale, cu atat site-ul devine relevant, mai ales pentru cei care fac interogari de pe telefonul mobil. Asa ca inregistrati-va compania pe Google My Business si oferiti cat mai multe date despre afacerea voastra. Lasati imagini, review-uri si program, atat pentru clienti, cat si pentru Google.
Modalitati sa le oferiti o experienta mai buna utilizatorilor
- Optimizati fragmente de text recomandate
Google Home cand raspunde la o intrebare cu informatii de pe site, el va cita sursa, cu numele site-ului si link catre aplicatia Google Home. Daca va uitati la articole publicate pe un subiect, in functie de ceea ce Google a indexat, veti vedea ca numarul lor a crescut de 178 de ori in ultimul an.
Aplicatia Google Home poate aduce trafic pe site-uri. Este un win-win cu Google. Google beneficiaza atunci cand fragmentele ofera raspunsuri bune, iar utilizatorul este multumit de rezultatele Google Home.
Pentru a oferi fragmente favorabile, trebuie sa stim ce interogari pentru a oferi utilizatorilor informatii. Google Search Console este util in acest caz.
- Interogarea bazata pe context
Diferenta dintre mobil si desktop la anumite cuvinte cheie. SEO mobil difera de desktop din cauza GPS-ului.
Exemplu: utilizatorii acceseaza cuvinte cheie pentru un produs sau magazin, iar interogarea de program magazin creste atunci cand utilizatorii sunt in drum spre locatie.
Un alt exemplu este locatia, "zona in apropiere", cautari ce sunt dominante pe mobil.
Nu uitati de magazine de cadouri daca este un eveniment in viitorul apropiat. Se mai fac cautari: pana la cat este deschis la mall sau florarie cu program non stop sau restaurant cu program non stop.
Sa nu uitam ca Google stie sa foloseasca sinonime, asa ca nu ar trebui sa existe diferente intre vorbirea curenta si modul de exprimare in scris.
Concluzii
Strategiile SEO pentru voice search sunt strict legate de optimizarea pentru mobil. Momentan, informatiile oferite de Google in aceasta privinta sunt destul de putine, asa ca trebuie sa mergem pe experienta SEO acumulata pana acum si pe intuitie.Optimizarea SEO pentru Google Voice inseamna in primul rand sa adaptezi textul pentru mobil, deoarece spuneam ca 70% dintre utilizatori provin de pe device-urile mobile. Google Voice este utilizat la volan, pe strada in drum spre o locatie, iar utilizatorii pot sa vorbeasca si sa-si continue drumul in siguranta.
Totodata, cei care vorbesc cu telefonul vor folosi vorbirea curenta, nu cea literara, insa nu este gresit deoarece motorul de cautare intelege sinonime. Nu uitati sa utilizati propozitii sub forma de intrebari si, daca se poate, sa aveti si o pagina de intrebari si raspunsuri frecvente.
Voi ati folosit Google Voice Search? Daca da, cum vi s-a parut?