Beneficiaza acum de un audit seo gratuit pentru site-ul tau! AUDIT SEO GRATUIT

Strategia de Link Building: Ce inseamna, De Ce avem Nevoie si Cum se Face

image blog

Strategia de Link Building poate insemna astazi pana la 70% ✅ din succesul unei campanii de optimizare SEO. Nu a fost insa tot timpul asa. La inceput, motoarele de cautare se bazau numai pe continutul unei pagini pentru a stabili pozitionarea site-urilor in SERP (search engine results pages).

Ulterior insa, Google si alte motoare de cautare, au inteles ca numai pe baza de continut de calitate nu poate nu se poate stabili o ierarhie de ranking. Multa lume poate sa produca continut de calitate si ca atare a aparut nevoia stabilirii unei ierarhii pe baza de criterii suplimentare.

Si asa a aparut conceptul de Link Building.

La inceput a fost Page Rank

PageRank (sau PR pe scurt) este un sistem de clasare a paginilor web dezvoltate de fondatorii Google, Larry Page si Sergey Brin de la Universitatea Stanford. A fost inventat pentru a oferi fiecarei pagini un scor relativ de importanta si autoritate, evaluand calitatea si cantitatea linkuri-lor sale.

Practic, fiecare backlink de la o pagina la alta emite un asa-numit vot, a carui pondere depinde de importanta paginilor care trimit acest link. Obiectivul principal la strategiei de Link Building era cresterea acestui Page Rank.

Pana in 2016 cand Google a anuntat oficial ca Page Rank-ul nu va mai exista (sau mai bine zis nu va mai fi public), expertii SEO deja aflasera cum functioneaza acest concept. Mai mult au inteles ca nu are cum sa dispara, intrucat este singura modalitate de a stabili ierarhii. Da, conceptul a suferit modificari si va suferi in continuare, dar principiul va ramane acelasi.

Definitie Link Building

Link Building-ul reprezinta procesul de achizitie a hyperlinkurilor de pe alte site-uri web catre site-ul dumneavoastra. Un hyperlink (de obicei doar numit link) este o modalitate prin care utilizatorii pot naviga intre paginile de pe internet.

Iti Doresti o Campanie de Link Building Puternica si Sigura?

Procesul de Link Building Trebuie sa Fie unul Continuu

Specialistii SEO considera aceasta parte a optimizarii off page una dintre cele mai importante, dar si cele mai dificile.

Strategia de Link Building trebuie gandita pe termen lung si nu trebuie niciodata oprita. Motoarele de Cautare sunt in continua cautare de continut nou, iar linkurile sunt singurele semnale pe care acestea le primesc atunci cand se naste continut nou.

Pe de alte parte avem si concurenta, care dupa cum stim este acerba in toate domeniile. Prima pagina Google are pozitii limitate, zece sau chiar mai putine, in anumite situatii. Asa ca toate site-urile se lupta pentru aceste pozitii aducatoare de trafic si vanzari.

Practic, daca tintesti aceste pozitii, ai reusit sa ajungi acolo si apoi ai oprit campania de link building sansele sa ramai in prima pagina pentru mult timp se reduc considerabil.

Principalele avantaje ale unei campanii de Link Building

Dupa cum am aratat, linkurile sunt un semnal foarte important pe care motoarele de cautare il utilizeaza pentru a determina pozitionarea in SERP. Deci, stim ca obtinerea de link-uri de calitate inseamna sanse mai mari de a ajunge pe primele pozitii Google.

Exista insa si alte beneficii pe care le putem obtine prin incercarea de a obtine linkuri de calitate.

Dezvoltarea Networking-ului personal

Crearea de link-uri presupune contactarea altor site-uri sau bloguri relevante din nisa voastra. Daca ati creat un articol interesant sau un infografic documentat merita sa incercati sa intrati in legatura cu alte site-uri mai vechi din bransa si sa incercati sa va imprieteniti. De multe ori, o astfel de relatie va poate ajuta mai mult decat un link seo.

Trafic de tip Referral

Traficul de acest tip ce poate proveni din astfel de linkuri reprezinta unul dintre cel mai targetat trafic posibil. De obicei, un backlink este pozitionat in corpul unui articol nativ ce ia forma site-ului unde a fost publicat. Astfel ca, daca acel articol reuseste sa convinga cititorii sa dea click catre site-ul din link, sansele ca acei cititori sa devina clienti sunt extrem de mari.

De aceea, traficul de tip referral este atat de valoros.

Construirea Brand-ului

De cele mai multe ori, link bulding-ul ajuta si la intarirea brandului si cresterea brand awareness-ului. Pentru a obtine linkuri de calitate esti “obligat”, in sensul bun al cuvantului, sa creezi continut de foarte buna calitate.

Astfel, prin generarea de continut original si folositor, oamenii capata incredere in brandul tau si incep sa te recomande si altora si, in acest fel, ai sanse sa devii un site de referinta in domeniul tau. Da, stim, este multa munca la mijloc, ai nevoie de timp si rabdare, dar rezultatea vor fi pe masura eforturilor depuse.

Cum Aflam ce Autoritate are Site-ul de la care ne dorim un LINK

Pe masura ce un site acumuleaza mai multe linkuri, propria autoritate creste. Apoi devine capabil sa transmita mai multa autoritate (mai multa putere) atunci cand trimite un link.

Asadar, un link ce provine de la un site cu autoritate (cum ar fi adevarul.com ) va fi, in general, mai puternic decat un link ce ajunge de la un site cu autoritatea scazuta (de exemplu, un site nou, fara link-uri).

Exista mai multe instrumente cu care putem afla autoritatea unui site.

Noi, la Digital Metrics folosim Ahrefs.

Ahrefs are doi indicatori care ne pot ajuta sa determinam autoritatea unei pagini sau a unui site:

Domain Rating (DR) - se refera la puterea generala (autoritatea) a unui site și se masoara de la 0 la 100 - 0 reprezentand unitatea cea mai mica de autoritate (de exemplu, un site nou, fara legaturi de intrare), iar 100 fiind cea mai mare.

URL Rating (UR) - se refera la puterea (autoritatea) unei pagini individuale si se masoara la fel, de la 0 la 100.

In exemplul de mai jos, putem vedea ca aceasta pagina are un scor DR de 32 si un scor UR de 33.

De asemenea, putem vedea ca Ahrefs a descoperit 225 de domenii care se leaga de aceasta pagina. Acestea sunt linkurile care au contribuit direct la scorul UR.

Din experienta va putem spune cu acest tool este unul de incredere. Singurul dezavantaj este acela ca trebuie sa platiti un abonament lunar pentru a afla toate aceste informatii.

Hey, dar acesta este inca un motiv pentru a apela la o agentie seo profesionista.

Analiza Profilului de Linkuri al Competitorilor Directi

Analiza competitiei, directe si indirecte, trebuie sa stea la baza oricarui plan de afaceri. Ca parte a strategiei de marketing, campania SEO nu face exceptie.

Un bun punct de plecare pentru majoritatea campaniilor de creare de linkuri este analizarea profilurilor de backlink ale site-urilor concurente.

Tot cu ajutorul Ahrefs, care crawlează internetul în același mod ca si Google și colectează date de backlink (linking site-uri și pagini) pentru fiecare site, putem vedea exact ce fel linkuri si de unde provin back link-urile consurentilor nostri.

Un raport detaliat al profilului de linkuri arata ca in Ahrefs asa:

Analizarea profilurilor de linkuri ale mai multor concurenți ne poate ajuta sa:

  • Intelegem strategia de link building pe care au avut-o;
  • Estimam bugetul pe care l-au alocat campaniei de link building;
  • Sa descoperim ce oportunitati de obtinere de linkuri putem avea;
  • Sa stabilim exact ce strategie si ce buget de link building avem noi nevoie pentru a-i depasi;

Vrei sa Fii #1 in Google? Afla ce Buget de Link Building ai Nevoie

Analiza ar trebui sa va arate daca linkurile obtinute de concurenta pot fi obtinute si de catre voi. Daca nu, va trebui sa va reorientati catre alte surse de linkuri.

Totusi, in 99% dintre cazuri veti gasi linkuri usor de obtinut.

Iata cateva Exemple de Linkuri mai Usor de Obtinut

  • Link-uri Generate de Utilizatori (UGC) - profiluri sociale, site-uri video, comentarii pe blog etc.
  • Link-uri de tip Guest Post - Puteti sa accesati pur si simplu site-ul de unde va doriti linkul si sa întrebati daca puteti contribui.
  • Link dintr-o pagina de Resurse - ajungeti si intrebati daca site-ul va va adauga resursa.

In alta ordine de idei, trebuie sa stiti ca Google schimba regulile jocului foarte des in ultima perioada. Asa ca, simplul fapt ca anumite linkuri se regasesc in profilul de linkuri al competitorilor vostri nu inseamna ca mai sunt eficiente si astazi. Trebui sa fiti la curent cu noutatile SEO pentru a putea lua deciziile corecte.

Sa luam ca exemplu inscrierea in directoare. Aceasta practica era la “moda” in SEO acum cativa ani buni. Astazi insa aceste linkuri nu valoreaza mare lucru.

Asa ca, in continuare va prezentam o lista actualizata cu cele mai eficiente tipuri de linkuri si strategii pentru obtinerea lor.

Tactici Actuale Eficiente pentru Link Building

  • Infografice – infograficele sunt destul de greu de conceput. De aceea reprezinta un continut de calitate, continut catre care toti vor sa trimita linkuri.
  • Broken Link Building – este o strategie clasica foarte apreciata de motoarele de cautare. Repararea acestor linkuri ajuta la crearea unui internet mai bun si iti pot aduce autoritatea de care ai nevoie.
  • Crearea de aplicatii/tool-uri gratuite – oferirea gratuita a unor astfel de tool-uri poate fi cea mai eficienta (chiar si din punct de vedere al costurilor) in obtinerea unor linkuri de calitate.
  • Interviuri – povestile de succes intotdeauna se vor a fi auzite. Profita de acest lucru si obtine backlinkurile atat de mult dorite.
  • Comentariile pe Bloguri – au fost si inca sunt o sursa foarte buna si gratuita (daca nu iei in considerare timpul) de a obtine linkuri.
  • Continut Sponsorizat – daca esti in pana de idei si ai bani de cheltuit atunci aceasta este strategia care ti se potriveste. Sunt o multime de surse online care abia asteapta sa te “ajute” cu un backlink.
  • Raspunde la Intrebari Quora – oamenii au foarte multe intrebari la care au nevoie de raspunsuri. Inscrie-te in comunitatea https://www.quora.com/ si poti obtine backlinkuri (atentie, sunt noffolow), dar si vizibilitate si trafic.

Acestea sunt numai o parte dintre metodele a obtine linkuri? Ne poti impartasi si cateva dintre metodele tale de a face link building?

Indicatorii (KPI) unui Profil de Link Building Puternic

Indicatorii campaniei de link building sunt extrem de importanti in economia strategiei de optimizare seo. Trebuie sa stim in orice moment de unde am plecat si catre ce valori tintim.

Cei Mai Importanti Trei Indicatori pentru Link Building

DR – Domain Rating

Acest indicator reprezinta autoritatea generala a site-ului. Are valori de la 0 la 100, 0 fiind cea mai mica valoare, iar 100 fiind cea mai mai mare valoare.

Google de exemplu, conform Afrehs are DR 98, Twitter are DR 99, iar Facebook are DR 100.

Google DR

Twitter DR

Facebook DR

Cresterea acestui indicator este un proces de durata. Asa cum se vede si din imaginile de mai sus, in stabilirea acestui indicator se iau in calcul atat numarul de domenii, cat si numarul de linkuri. Cand incepi de la 0 acest proces poate fi unul descurajator.

Din experienta va spunem ca, pentru a va putea gandi la pozitii de top trebuie sa aveti un DR de cel putin 10.

Dar, hey, SEO inseamna, inainte de toate, rabdare.

Raportul dintre Link-urile Dofollow vs. Nofollow – Indicator “Natural”

Acesta este un indicator important de “naturalete” pe care multa lume il ignora. Lui Google ii plac lucrurile naturale. Atat timp cat exista atat linkuri dofollow, cat si linkuri nofollow este natural sa avem linkuri de ambele tipuri.

Un procent natural indicat este de 10% linkuri care sa nu transmita autoritate (nofollow), iar restul de pana la 100% pot fi linkuri ce transmit autoritatea (dofollow).

Concluzii

Crearea si implementarea unei strategii de link building eficiente si sigure poate da batai de cap si celor mai experimentati specialisti SEO.

Cum deosebesc backlinkurile de calitate fata de cele mai putin sigure, cum stabilesc ancorele si catre ce landing page-uri ar trebui directionate, cum asigur un raport corect intre linkurile dofollow si cele nofollow, cum pot obtine linkuri de la site-uri cu autoritate foarte mare, etc.? Sunt, iata, o multitudine de intrebari si variabile pe care trebuie sa le iei in calcul si toate acestea pot deveni descurajatoare.

Dar, pentru a depasi astfel de momente, trebuie sa stiti ca link building-ul reprezinta combustibilul ce alimenteaza intreaga campanie SEO. In momentul in care alimentarea se opreste sunt sanse mari ca tot acest mecanism, numit optimizare SEO, sa mai functioneaze o perioada din inertie si apoi sa se opreasca.