Beneficiaza acum de un audit seo gratuit pentru site-ul tau! AUDIT SEO GRATUIT

Ghidul Complet al Optimizarii SEO pentru Poze si Imagini

image blog

O poza / imagine face cat o mie de cuvinte…un adevar incontestabil ce trebuie luat in seama si la optimizarea seo a imaginilor unui site✅ Mai mult, stiti probabil ca pe Google poti cauta si direct dupa imagini – vezi in poza de mai jos “Google Images”.
Din ce in ce mai multi utilizatori cauta direct in sectiunea de poze. Personal, folosesc foarte des acest tip de cautare. Mi se pare ca este mai usor sa caut articole de casa, anumite produse vestimentare, uneori retete si multe alte lucruri.

Google Images

Google Images

Optimizarea Pozelor – Parte Importanta a Optimizarii On Page

In momentul cand se incepe optimizarea seo on-page a site-ului se ia de fiecare data in calcul si optimizarea imaginilor, in general pe langa compresia imaginii pentru a avea un spatiu pe disc cat mai mic, este necesar sa aiba si o descriere pentru motoarele de cautare, iar aici intervine atributul ALT.

Pentru fiecare cuvant cheie cautat in Google, mai mult ca sigur apare si sectiunea de imagini care are relevanta cu acel cuvant cheie, pot aparea chiar in partea superioara a paginii intre ads si primele pozitii din Google sau undeva mai jos in pagina, in functie de cuvantul cheie cautat.

Asadar fiecare imagine din site trebuie sa aiba alt=”nume”, in asa fel Google si celalalte motoare de cautare sa stie ce inseamna aceea imagine, sa o poata indexa corespunzator si afisa catre utilizatorii interesati de acel cuvant cheie.

De ce este important sa folosim atributului ALT ?

Pentru ca este o alta sursa de trafic organic pentru site-ul nostru ce provine din optimizare seo, majoritatea pozelor din Google duc catre pagina existenta, asadar un potential client iti poate vedea serviciul sau produsul pe care il ai in site, deci extinde mai mult vizibilitatea site-ului.

Atribut ALT text

Un exemplu pentru folosirea atribului in codul HTML este urmatorul:

<img src="/storage/images/blog/logo-site.jpg" alt="Logo Site X">

Asta inseamna ca daca se cauta in Google Logo Site X sunt sanse foarte mari sa apara printre primele pozitii.

Explicatia Tehnica: Numit tag-ul ALT sau descriere alternativa, ofera puterea de indexare printr-un simplu text care apare ca descriere a unei imagini dintr-o pagina web.

Primul aspect cand se foloseste tag-ul ALT este ca aunci cand o imagine nu se incarca, ramane text-ul cu descrierea imaginii in chenarul care trebuia sa tina locul imaginii; totodata ajuta orice robot web sa inteleaga ce imagine este prezenta in site, sa o poata asocia in motoarele de cautare si poate influenta pozitia imaginii respective in motorul de cautare Google Images.

Pentru a adauga atributul ALT intr-o poza pe un site web este necesar adaugarea alt=”” oriunde in tag-ul . Pentru cei care folosesc un CMS (WordPress, Joomla etc.) pot sa adauge textul alternativ in momentul cand uploadeaza imaginea.

Adaugare atribut ALT

Cateva exemple pentru interpretarea corecta sau nu a unui atribut ALT.

Varianta 1: Cuvant cheie vs Detaliere

Incorect:

Alt=”Husa verde mare”

Corect:

Alt=”Husa pentru iPhone (Verde) compatibila cu modelele 8 Plus”

Varianta 2: Detaliere vs Specificare

Incorect

Alt=”Husa Pentru Iphone 8 Plus”

Corect:

Alt=”Husa Aniversara Steve Jobs – Realizata special pentru utilizatorii iPhone 8 Plus”

Recomandari pentru atributul ALT

  • Descrierea exacta a imaginii poate chiar sa contina si toate trei exemple de mai sus: cuvantul cheie, detalierea, dar si specificarea exacta a obiectelor din imagine;
  • Textul trebuie sa contina maxim 125 de caractere, care are mai mult de atat se poate considera spam;
  • Descrierea sa nu inceapa niciodata cu: fotografie pentru, poza care descrie, imaginea de la etc;
  • Adaugarea o singura data a cuvantului cheie, pot aparea suplimentar articulatii sau sinonime pentru cuvantul cheie adaugat;
  • Daca o pagina are zece imagini, recomandat ar fi sa nu se foloseasca cuvantul cheie in toate imaginile, cea mai reprezentativa sa aiba detaliile cuvantului cheie;
  • Optimizarea atributului ALT poate sa fie facuta oricand, chiar daca imaginile sunt necompresate si au dimensiuni mari [recomandam ca o imagine sa nu aiba mai mult de 50-150KB, sa nu fie mai mare de 1920x1080 (rezolutia standard a unui monitor)];
  • Daca avem 4-5 subtitluri in articol sau pagina, putem sa folosim si 4-5 imagini, fiecare sa reprezinte subtitlurile din pagina creata.

Ai nevoie de ajutor pentru Optimizarea SEO a Imaginilor ?

Ce este de facut daca imaginea are scop doar decorativ?

Daca o imagine este considerata grafica ce nu are nicio legatura cu pagina sau site-ul, dar care ajuta site-ul sa fie vizual mai placut, atunci implementarea este gresita, se recomanda adaugarea imaginii prin CSS, ca un background-image si nu adaugarea in HTML prin tagul .

Totodata nu este recomandat sa fie gol un atribut ALT, pentru ca orice robot web care detecteaza o imagine si are tag-ul ALT gol, sare peste imagine si nu o indexeaza in Google Images.

Ghidul Google pentru Optimizarea Pozelor

Google chiar are un ghid simplu cum sa folosesti imaginile eficient, poate fi accesat pe pagina de suport: https://support.google.com/webmasters/answer/114016?hl=en

Optimizare Poze versus Viteza de Incarcare a Site-ului versus Calitate

Din 2018 viteza de incarcare a unui website a devenit un factor de ranking pentru Google (pentru mobil, apoi si pentru desktop).

In acest context, gasirea celui mai bun raport intre calitatea pozelor si compresie este o adevarata provocare. Pe de o parte, pozele trebuie sa arate impecabil, iar pe de alta parte trebuie sa fie perfect comprimate pentru a asigura o viteza de incarcare optima a site-ului.

Adesea, dimensiunea fisierului unei imagini este mult mai mare decat trebuie sa fie pentru dimensiunea pe care o va afisa pe site. Daca utilizati un CMS precum WordPress, redimensionarea modului in care o imagine apare pe site-ul vostru dupa ce o incarcati pe CMS este foarte usaora - dar inseamna ca mai aveti dimensiunea mare a fisierului care incetineste viteza din backend.

Puteti face site-ul mai rapid in timp ce afisati in continuare imagini la o rezolutie ridicata, redimensionand fisierele de imagini inainte de a le incarca pe site. Adesea, acest lucru este usor de facut cu programele care vin standard, cum ar fi Previzualizare Mac sau Microsoft Paint. Sau daca aveti Adobe Photoshop, puteti utiliza comanda „Salvati pentru web” pentru a va ajuta sa gasiti cea mai mica dimensiune de fisier care inca ofera o rezolutie buna.

Dupa redimensionare, puteti reduce dimensiunea fisierului de imagine fara a sacrifica calitatea, comprimandu-le. Puteti, de asemenea, sa consultati instrumente precum TinyPNG si JPEGmini pentru a face acest proces mai usor.

Optimizarea Pozelor in WordPress

Daca folosesti WordPress, atunci fiecare element ALT are, in mod normal, numele fisierului jpg.

Daca totusi lipsesc se poate folosi un plugin numit Auto Image Alt Attribute, care se poate descarca gratuit din libraria WordPress.org de la URL-ul: https://wordpress.org/plugins/auto-image-alt/

Este necesara doar activarea modulului, mai departe adauga automat in fiecare imagine unde nu exista atributul ALT sau unde acest atribut este gol, afisand titlul imaginii.

Cu toate ca nu este cel mai eficient mod de a rezolva aceasta problema, pentru ca avem un ALT scurt, care de cele mai multe ori suna ciudat (conteaza de unde ati descarcat si imaginea si cum o urcati in site, ca poate avea si numele filename1.jpg sau Untitled.jpg, asadar alt-ul o sa fie filename1 si Untitled).

Recomandarea finala ramane ca atunci cand o imagine este reprezentativa si importanta pentru pagina unde este afisata, sa fie realizata o descriere manuala pentru cele mai importante pagini.

Astfel, va beneficia de o pozitionare mai buna in sectiunea de imagini a motoarelor de cutare, in special in Google Images, unde cei mai multi cauta sa obtina cat mai mult trafic organic de acolo cu toate imaginile din site.

Daca site-ul vostru vinde mobila si un client a vazut poze cu mobila vanduta in Google Images, deja acel vizitator se poate transforma direct intr-un client.

Asadar in unele cazuri imaginile ajuta si la marketing, ajutand site-ul sa obtina cat mai multa vizibilitate in motoarele de cautare, indiferent de pozitia cuvintelor cheie din URL-ul promovat al site-ului.

Exemple de Rezultate din Google Images pentru cuvantul cheie “mobila rosie”

Cautare Google Images

Folositi Imagini de Calitate Cat Mai Buna

Acest lucru este crucial pentru partea de experienta a utilizatorilor. O imagine care nu are legatura cu continutul din pagina va fi confuza pentru utilizator, iar cea care este neclara sau decupata gresit va face ca landing page-ul sa para neprofesionist si prin urmare, neatragator. Asigurati-va ca fiecare imagine pe care o utilizati se integreaza perfect site-ului.

Trebuie sa aveti grija sa nu utilizati imagini la care nu aveti drepturi de proprietate. Nu va speriati, puteti gasi online multe resurse care ofera imagini gratuite pe care le puteti folosi. Alocati cu incredere timp pentru fiecare pagina creata sau postare pe blog pe care o publicati pentru a gasi cel putin o poza pe care sa o includeti.

Includeti Pozele Relevante si in Sitemap

Google ne incurajeaza sa adaugam pozele si in sitemap. Il ajutam in acest mod sa parcurga mai usor si sa inteleaga mai bine o pagina, cu scopul final de o indexa mai repede. Este indicat sa avem un sitemap separat pentru indexarea pozelor.

Daca utilizati WordPress, exista plugin-uri pe care le puteti utiliza pentru a genera un sitemap de imagini, cum ar fi Google XML Sitemap pentru imagini si Undira All Image Sitemap. Daca preferi sa-ti construiesti singur sitemap-ul, Google ofera informatii despre crearea unui sitemap de imagini aici.

Oferindu-i motorului de cautare informatii clare despre imaginile din site, crestem probabilitatea ca acestea sa apara in cautarea de imagini Google, ceea ce creste vizibilitatea organica.

Concluzii

Lupta pentru traficul organic este din ce in ce mai acerba. Optimizarea SEO a pozelor / imaginilor este un aspect ignorat de multa lume astfel incat poate fi transformat usor intr-un avantaj competitiv important. De ce sa nu iesim din zona oceanelor rosii si sa nu profitam de aceasta oportunitate ce ni se ofera pe tava?

Practic, daca site-ul vostru nu primeste foarte mult trafic organic din imagini, este recomandat sa fie folosita aceasta sursa suplimentara de trafic organic.

Obtinut din motoarele de cautare prin cateva configurari usoare si putin timp investit in descrieri optime, pasul urmator ar fi modificarea atributului ALT cu ceva mai bine definit. Acolo unde nu exista trebuie sa fie adaugat cat mai corect specificat pentru a aparea in primele pozitii din motoarele de cautare si de a aduce vizitatori, dar si clienti noi.