Beneficiaza acum de un audit seo gratuit pentru site-ul tau! AUDIT SEO GRATUIT

Content Marketing: intoarcerea in viitor!

image blog

Content Marketing-ul devine cea mai eficienta metoda de captare a atentiei consumatorilor

In acest context, al supraincalzirii industriei media ➡️ content marketing-ul este o supapa atat pentru marketeri cat si pentru consumatori. 

Totusi, Content Marketingul nu este un concept nou. Marile brand-uri l-au folosit cu mult timp inainte de a aparea internetul. 

Chiar daca termenul a fost folosit prima data in anul 1996 de catre John F. Oppedahl conform Wikipedia, renumita companie John Deere pare sa fi fost printre primele care a folosit o strategie de content marketing. In mod inconstient din punct de vedere al terminologiei, dar extrem de bine ancorata in nevoile pietei tinta de atunci. 

Ea lansa in 1895 revista “The Furrow”, cu scopul de a oferi informatii pretioase fermierilor in ceea ce priveste cresterea profitabilitatii muncii lor. 

Furnizorii de servicii seo pot folosi in avantajul lor si al clientilor lor acesta sursa aproape inepuizabila de idei.

Incepe acum o Campanie de Content Marketing

 

Istoria Content Marketing-ului - filmulet realizat de Content Marketing Institute

 

 

 Lucrurile au evoluat, si, ce functiona acum 50 de ani este posibil sa nu aibe aceleasi rezultate si astazi. Asta nu inseamna ca nu le putem folosi ca surse de inspiratie pentru campanii de marketing viitoare.

Haideti sa vedem ce inseamna Content Marketing?

Definitii Content Marketing

    1. Conform Institutului de Content Marketing

Acesta “reprezinta o abordare de marketing strategica, orientata catre crearea si distribuirea de continut valoros si relevant in mod constant, pentru a capta si retine atentia unui nucleu de consumatori, care, in cele din urma, va cumpara produsele/serviciile noastre.”

    1. Conform lui Corey Wainwright de la Hubspot

Content Marketing-ul este “o forma de marketing focusata catre crearea, publicarea si distribuirea de continut pentru o piata targetata, de obicei online, cu scopul de a atrage cat mai multi clienti noi.”

Sunt doua definitii solide si totusi diferite. Personal, prefer prima definitie cu mentiunea ca as adauga termenul “online” din cadrul celei de-a doua.

Trebuie sa recunoastem importanta componentei online in marketingul modern si mai ales in strategiile de content marketing.

Totusi, intrucat consider ca simpla definire a termenului nu ne ajuta in a intelege pe deplin conceptul, va invit sa descoperiti in continuare mai multe elemente ale content marketing-ului.

Ce obiective ne putem propune de la o campanie de Content Marketing?

Ca orice demers de marketing, si implementarea unei campanii de content marketing trebuie sa isi propuna niste obiective concrete. Sunt obiective pe care le regasim in mai toate campaniile de marketing ati putea spune. Si ati avea dreptate. Ce campanie nu isi propune captarea atentiei consumatorilor, cresterea brand awareness-ului sau cresterea vanzarilor?

Dar, cum am vazut, captarea atentiei consumatorilor este din ce in ce mai dificil de obtinut, generarea de lead-uri calificate este foarte costisitoare prin marketing-ul traditional, increderea clientilor este un aspect la care multe companii doar viseaza. Prin content marketing, aceste obiective devin mai tangibile, mai realiste.

Obiective mai usor de atins prin Content Marketing

  • Captarea atentiei publicului tinta
  • Generarea de lead-uri (cereri) calificate
  • Cresterea vizibilitatii brand-ului (awareness)
  • Construirea unei relatii bazate pe incredere intre companie si consumatori
  • Facilitarea obtinerii de link-uri de calitate pentru SEO
  • Cresterea vanzarilor

Relatia dintre content marketing si nevoile consumatorilor

Consumatorul este in continua schimbare. La fel si nevoile lui. Cand Abraham Maslow, un renumit psiholog umanist american, a publicat in 1954 vestita piramida a nevoilor, oamenii aveau nevoi ce se incadrau mai mult in primele trei straturi ale piramidei: nevoi fiziologice, nevoi legate de siguranta si nevoi legate de iubire si apartenenta.

In timp, consumatorii au evoluat si astazi nevoile acestora le regasim in ultimele doua cele mai inalte pozitii ale piramidei: nevoi legate de stima si dezvoltare de sine.

Satisfacerea acestor nevoi complexe este, in mod evident, mai greu de realizat. Oamenii au nevoie sa se regaseasca, sa rezoneze, sa empatizeze daca vreti cu brand-ul.

Cum putem obtine insa aceste emotii, sentimente din partea consumatorilor? in ce fel ne putem apropia atat de mult de consumatori astfel incat sa ii facem sa creada in noi si sa ii transformam in clienti?

Ierarhia nevoilor lui Maslow

//digitalmetrics.ro/storage/images/blog/2017/04/nevoi.jpg

Anticipand nevoile existente si satisfacand in prima faza nevoia de informare a consumatorilor. Deciziile de cumparare se bazeaza astazi, mai mult decat oricand, pe informatii. Informatiile trebuie sa fie concrete, relevante, sa provina din surse credibile si nu in ultimul rand, sa fie suficient de multe.

Puterea content marketing-ului rezida tocmai din aceasta capacitatea incredibila a de oferi publicului tinta acele informatii primordiale, in stadii diferite ale procesului de cumparare, astfel incat acesta sa poate lua deciziile de cumparare care il avantejeaza cel mai mult.

Prin Content Marketing companiile arata ca sunt dispuse sa ofere inainte de a cere.

Content Marketing cu Rezultate Masurabile

Formele Content Marketing-ului

Content Marketing-ul poate imbraca atat de multe forme si poate fi distribuit pe atat de multe canale incat riscam sa pierdem din vedere anumite componente. De aceea, haideti sa vedem in continuare cum putem “imbraca” si prezenta in moduri cat mai usor de asimilat continutul pe care vrem sa il cream si sa il distribuim potentialilor nostri clienti.

  • Postari pe blog
  • Interviuri
  • Stiri
  • Studii de caz
  • Semimarii online
  • Infografice
  • Podcasts – emisiuni audio
  • Ghiduri de cumparare
  • Continut Video
  • Ebooks
  • Newsletters
  • Rubrici de intrebari & raspunsuri
  • Platforme de UGC – user generated content
  • Si asa mai departe

Departe de a fi o lista exhaustiva, va invitam sa ne oferiti si alte exemple de continut.

Exemple celebre de Content Marketing!

Content Marketing-ul este un concept relativ tanar, din punct de vedere al terminologiei si implicit al studiului sau academic. Si, daca teoria este inca formare, practica exista dupa acum am vazut, de mai bine de un secol.

Marile brand-uri au folosit content marketing-ul pentru a cuceri pietele din toata lumea. Haideti sa vedem cum au reusit.

Exemplul #1 - Content Markenting incredibil prin ghidurile Michelin

Primul ghid a fost lansat de fratii Michelin in anul 1900 cu ocazia targului mondial de la Paris. A fost printat in 35 000 de exemplare, fiind distribuit gratuit pe toata perioada targului.

Ghidul era dedicat soferilor/posesorilor de automobile, oferindu-le acestora informatii pretioase despre service-uri si mecanici auto, vulcanizari, harti, hoteluri, restaurante si statii de carburant din Franta.

De asemenea, ei isi propusera sa creasca si cererea de automobile - la acea data numarul de masini din Franta fiind sub 3000 de unitati.

Mai tarziu, in 1926, observand popularitatea de care se bucura sectiunea dedicata restaurantelor, ghidul a inceput sa acorde o atentie aparte acestora. A angajat o echipa de inspectori si au inceput sa acorde mult ravnitele “Stele Michelin”.

Michelin nu s-a oprit insa aici. Au lansat Ghidul Verde dedicat obiectivelor turistice, au lansat renumitul site www.viamichelin.com si s-au implicat in numeroase proiecte de content marketing, offline si online.

Astazi, Michelin este liderul mondial detasat al industriei de anvelope si un deschizator de drumuri pentru tot ce inseamna mobilitatea oamenilor si a bunurilor.

Primul Ghid Michelin Rosu - lansat in anul 1900

//digitalmetrics.ro/storage/images/blog/2017/04/guide-michelin.jpg

Exemplul #2 – Content Marketing online la cel mai inalt nivel, Neil Patel si Kissmetrics

Recunosc ca sunt doua dintre exemplele mele preferate. Neil Patel este unul dintre cei mai recunoscuti marketeri online din lume. Si stiti cum a reusit sa ajunga aici?

Oferind GRATUIT, si am scris cu majuscule cu scopul de a accentua acest aspect, articole, studii de caz, cerceteri, infografice, ghiduri SEO si multe alte informatii legate de campaniile de marketing online.

Unul dintre articolele sale se numeste “How Neil Patel Managed to Write 4294 Blog Posts”. Da a scris aproape 4300 de articole. O adevarata performanta.

La fel, KissMetrics pune la dispozitia noastra, in mod gratuit, numai putin de 62 de infografice dedicate marketing-ului online. Le puteti vedea chiar aici.

Un adevarat maraton de content marketing, ce provine de la specialist in domeniu.

Ah, da, si tot acest efort s-a transformat si in bani. Vezi poza de mai jos!

//digitalmetrics.ro/storage/images/blog/2017/04/kissmetrics.jpg

Exemplul #3 - O idee incredibila de User Generated Content din partea GoPro

Continutul video este viitorul. Iar cei de la GoPro au vazut oportunitatea si au profitat. Atat din punct de vedere al business-ului/produsului cat si al modului de promovare.

Experientele devin memorabile si mai usor de share-uit cu camerele GoPro. Asa le-a venit ideea celor de la GoPro sa ofere gratuit camere practicantilor de sporturi extreme sau sa sponsorize diferite competitii sportive.

Toate filmuletele rezultate au fost postate pe youtube si au adunat milioane de vizualizari, la propriu.

Iata unul dintre cele mai vizualizate, cu aproape 44 de milioane de vizualizari si peste 200 de mii de aprecieri pe Youtube.

Exemplul #4 - Blogul de Marketing de la LinkedIn

Ramanem in domeniului marketing-ului online cu blogul celor de la LinkedIn. Articole precum “My 2020 Vision: 5 Marketers Predict the Future of Content Marketing” sau “Introducing Seven Tactics for Content Promotion [Checklists]” sunt lecturi interesante ce pot ajuta pe oricine interesat sau pasionat de marketing-ul online.

//digitalmetrics.ro/storage/images/blog/2017/04/the-case.png

Printre aceste articole, LinkedIn inseareaza cu discretie si creativitate articole despre cum poti avea rezultate cu campaniile de marketing platite pe platforma lor. Mai mult, ne invata cum sa folosim eficient acest canal de marketing online cu articole ca acesta: “What Is Conversion Tracking? How Does It Work on LinkedIn?”

LinkedIn ne ofera prin blogul lor, denumit de altfel sugestiv Marketing Solutions Blog, o adevarata lectie de Content Marketing.

Exemplul #5 – Pagina de Facebook Nike

In ultima vreme Facebook-ul a devenit destul de controversat. Au aparut zvonuri ca oamenii s-au plictisit de platforma si interesul a inceput sa scada.

Totodata, campaniile de marketing nu mai au succesul de la inceput sustin multi care au incercat serviciul de Facebook Ads.

Si noi am scris in articolul intitulat Mixul de marketing: convergenta dintre online si offline a celor 4P! despre una dintre cele mai agresive campanii de social media ratate, in regia Pepsi.

Nu este si cazul Nike. Renumitul brand de pantofi sport a inteles publicul si, mai important, motivul pentru care aceasta isi petrece timpul pe Facebook. Si a actionat ca atare. Cei aproape 28 de milioane de fani urmaresc cu placere postarile zilnice si interactioneaza emotional cu brandul.

Pagina de Facebook Nike este un model exemplar de Social Content Marketing. Postarile legate de oferte sunt discrete si sunt incadrate elegant intre alte postari legate de subiecte mult mai atragatoare pentru audienta Facebook.

Stiinta, initiative caritabile, incurajarea catre miscare, “behind the scene” sau “how is made” ce accentueaza cercetarile si inovatiile ce stau la baza produselor sale de o calitate ireprosabila, continut foto si video de o calitate excelenta, toate se imbina armonios si creeaza o legatuta puternica intre consumatori si brand. Felicitari Nike!

Pagina de facebook Nike o puteti vedea chiar aici: https://www.facebook.com/nike/

Concluzii

Content Marketing-ul este prezentul si viitorul marketing-ului.

Mediul online este un adevarat catalizator al content-ului si i-a permis acestuia sa se materializeze intr-o varietate incredibila de forme. De la bloguri si stiri la interviuri si seminarii online, de la podcast-uri la continut video, de la infografice la ebook-uri, toate sunt menite sa ne faca viata mai usoara, mai frumoasa.

Content Marketing-ul este o situatie de win – win – win. Marketerul are la indemana o multime de instrumente cu care sa capteze atentia, brand-urile isi pot defini mai bine viziunile si misiunea iar consumatorii vor putea face alegerile potrivite pentru ei fara a fi asaltati din toate partile cu mesaje aflate in afara interesului lor.

Content Marketing-ul inseamna creativitate. Creativitatea are nevoie de surse de inspiratie si de aceea cred ca exemplele de content din trecut ale marilor brand-uri pot fi astazi surse valoroase pentru multe campanii viitoare.

In acest spirit, content marketing-ul trebuie sa fie ca o intoarcere in viitor!

Voi cum simtiti content marketing-ul? Credeti ca poate transforma marketingul traditional?