Beneficiaza acum de un audit seo gratuit pentru site-ul tau! AUDIT SEO GRATUIT

Ce inseamna o adresa URL si cum trebuie optimizata SEO pentru Google?

image blog

Adresa URL este, in cele mai multe cazuri, primul lucru pe care Google sau alte motoare de cautare il descopera cand intra in contact cu un site. 👉 Si, cum prima impresie conteaza, trebuie sa ne asiguram ca adresele URL indeplinesc toate criteriile recomandate (poate cuvantul “impuse” ar fi mai potrivit, dar Google nu ne obliga, ci doar ne recomanda) de Google pe de o parte, cat si criteriile de bun simt, pe de alta parte, ce trebuie sa castige rescpectul si increderea consumatorilor.

Definitie Adresa URL

URL-ul (Uniform Resource Locator sau “localizator uniform de resurse”) reprezinta caractere standardizate, folosite pentru denumirea, localizarea si identificarea resurselor online, fiind un standard impus de Tim Berners-Lee, programator englez si inventator al World Wide Web (www). Tot el recomanda ca un URL sa nu aiba spatii libere si, pe cat posibil, sa nu fie duplicat.

Exemple de Adrese URL

URL-ul impus de Tim Berners-Lee are urmatoarea schema:

<protocol>://<nume_DNS>/<nume_local>,  unde:

protocol = set de reguli si standarde care face posibil schimbul de informatii intre computere (sub forma de HTTP sau HTTPS),

nume_DNS = numele domeniului pe care se afla sursa (ales de proprietarul site-ului)

nume_local = numele paginii respective, a imaginii, documentului etc.

Sa luam si un exemplu, website-ul Digital Metrics:

protocol = https

nume_DNS = www.digitalmetrics.ro

nume_local = .ro

Pe internet mai pot aparea terminatii precum .com (commercial), .org (ONG), .gov (guvernamental), .edu (educational), .mil (militar), precum si in functie de tarile de origine. Aici sunt incluse cele pentru Romania (.ro), Australia (.au), Germania (.de) etc.

Haideti sa vedem in continuare cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le avem in vedere cand stabilim structura unui URL.

Adresa URL usor de citit de oameni, cu atat mai bine

Nu ar trebui sa fie o surpriza faptul ca, cu cat o adresa URL este mai usor de citit pentru oameni, cu atat este mai bine pentru motoarele de cautare. Accesibilitatea a fost intotdeauna o parte importanta a optimizarii SEO, dar niciodata la fel de puternica ca astazi. Google recunoaste acum, mai mult ca oricand, cat de usor ii este unui utilizator sa interactioneze cu un site.

Cerinta nu este ca fiecare aspect al adresei URL trebuie sa fie absolut curat si perfect, dar cel putin trebuie sa poata fi usor de inteles si, speram, convingator pentru cei care cauta o anumita informatie.

Mai mult, utilizatorii, fata de Google, pot intelege mai usor o insiruire de cuvinte. Tocmai de aceea este important ca URL-ul sa fie cat mai concis si mai clar.

Cuvintele cheie in adresele URL, inca de ajutor pentru SEO

De fiecare data cand lansam o pagina noua intr-un site, aceasta ar trebui sa aiba un scop, sa targeteze ceva concret. Fie ca este tranzactional, informativ sau administrativ, scopul existentei sale trebuie sa fie clar de la inceput.

Ne dorim ca aceasta pagina sa fie descoperita de persoanele potrivite (si crawlerele), astfel incat sa incorporam o cercetare de cuvinte cheie si sa includem termenii relevanti. Cel mai descriptiv dintre acestea - termenul principal din aceasta pagina - ar trebui sa fie inclus in URL, cat mai aproape de domeniul principal.

Cel mai bun exemplu il reprezinta magazinele online. Multe dintre ele au link-ul de forma https://www.cumparacum.ro/product_123 , ceea ce este complet gresit. Prin inserarea cuvintelor cheie in link poti aduce trafic targetat in site. Suntem de parere ca un URL optimizat pe cuvinte cheie ajuta mult in demersul de a obtine un loc bun in primele pagini ale motoarelor de cautare.

Astfel, rescris si optimizat din punct de vedere SEO, URL-ul ar trebui sa aiba aceasta forma: https://www.cumparacum.ro/bratara-femei-diamante-negre (in conditiile in care cuvantul cheie stabilit ar fi „bratara femei”. „Diamante negre” este tipul produsului, respectiv al bratarii pentru femei, care indica caracteristicile acestuia.

Adresa URL, lunga sau scurta?

Adresele URL mai scurte sunt, în general, preferabile. Nu trebuie să luati acest lucru la extrem, iar daca adresa dumneavoastra URL este deja mai mica de 50-60 de caractere, nu va faceti griji. Dar dacă aveti adrese URL care trec de 100 + caractere, este posibil ca prin rescrierea acestora sa castigati pozitii importante in SERP.

Lungimea URL-ului nu este o problema directa cu Google sau cu Bing - motoarele de cautare pot procesa adrese URL lungi, fara prea multe probleme. In schimb, ideea consta in experienta utilizatorilor. URL-urile mai scurte sunt mai usor de analizat, de copy and paste, de a le da share pe social media si de a le incorpora in email-uri. Pana la urma, fiecare detaliu este important, si stim cu totii ca detaliile conteaza!

Si nu uitati: După 512 pixeli, Google nu mai afiseaza adresa URL in intregime in paginile cu rezultate.

Exemple de adrese URL scurte:

URL scurt, afisat de Google in intregime:
URL lung, ce depaseste 512 pixeli (https://www.famousfootwear.com/en-US/Womens/_/_/Athletic+Shoes~Running+Shoes/_/Products.aspx?icid=womensLPspr17_running) :

Evitati folosirea in URL a cuvintelor de legatura

Cuvintele de legatura precum “si”, “a”, “ai”, “ale” etc. cresc sansele ca pagina site-ului tau sa fie considerata spam de catre motoarele de cautare. Evident ca tendinta este de a scrie URL-uri usor de inteles pentru internauti si calitative, mai ales ca algoritmii lui Google isi pot da seama daca un site a fost optimizat pentru oameni sau doar pentru motoarele de cautare. De regula, Google nu penalizeaza aceasta tehnica, dar prin eliminarea lor se va scurta URL-ul, ceea ce inseamna un ajutor in plus pentru cititor.

Aceeasi situatie se aplica si in cazul URL-urilor ce contin numere. De retinut este faptul ca valorile nu raspund la cautarile internautului pe diversele motoare de cautare, deci rezultatele nu vor revela site-ul pe care il detii. Altfel spus, aceste numere nu servesc niciun rol SEO deoarece sunt arbitrare si nu contin semnificatii in sine.

Pentru a evita situatiile in care site-ul nu este relevat in rezultatele cautarii, sfatul nostru este sa renuntati la cuvintele de legatura, numerele si diacriticele (vezi mai jos) in URL-uri.

Evitati URL-urile cu diacritice

Desi traim in Romania, poate ca site-ul nostru va fi vizitat si de persoane din strainatate. Daca in toolbar URL-urile se vad cu diacritice, atunci cand ii vei da share pe retelele sociale sau il vei pune intr-un document word, diacriticele se vor transforma in $, @, &, etc. De altfel, specialistii in optimizare SEO se pun de acord asupra ideii generale ca Google (in principal) si alte motoare de cautare nu pot face asocierea rezultatelor daca internautii cauta informatii fara sa scrie cu diacritice.

De altfel, conform unui studiu realizat in Romania de catre GPEC, doar 3% dintre romani cauta informatii in motoarele de cautare utilizand diacritice.

Incercati sa nu puneti majuscule in interiorul URL-urilor

URL-urile ce contin majuscule pot genera pagini cu erori 404 (Page not Found), iar lui Google nu ii plac deloc. Nu va avea mila sa va penalizeze, desi specialistii in optimizare SEO sustin ca inca nu este suficient de abil sa recunoasca toate aceste tipuri de URL-uri existente in World Wide Web.

Exludeti parametrii dinamici din structura URL-urilor

URL-urile dinamice reprezinta rezultatul din interogarea unei baze de date sau din procesarea unui script. Adesea, acestea au lungimi mai mari decat limitele stabilite de Google, iar prezenta lor este mai pregnanta in cazul forumurilor de discutii, a site-urilor de e-commerce sau chiar a portalurilor de stiri.

Sa luam urmatorul exemplu:

Excluderea parametrilor dinamici din cadrul unui URL este situatia ideala pentru ca optimizarea SEO sa fie un real succes. Cu alte cuvinte, potrivirea URL-ului cu titlul din pagina este un obiectiv indeplinit pentru user experience, ca de altfel si faptul ca structura URL-ului trebuie sa fie logica, de forma categorie/subcategorie/produs.

Un alt motiv pentru care se recomanda excluderea parametrilor dinamici dintr-un URL este faptul ca, optand pentru o forma statica, se pot include cuvinte cheie, iar utilizatorul stie ce va regasi in respectiva pagina doar uitandu-se pe link.

Desi Google vede cu ochi buni URL-urile statice, din punct de vedere al functionalitatii, parametrii dinamici au avantajul de a oferi un management mult mai eficient (in cazul magazinelor online, cu mii de produse), in care timpul de prelucrare a comenzilor este mult mai mic.

De aici intervine si nevoia de a se rescrie link-urile cu parametrii dinamici, astfel incat acestea sa devina SEO friendly. Pentru site-urile dezvoltate cu ajutorul CMS-urilor nu ar trebui sa fie o problema pentru ca majoritatea acestora permit denumirea URL-urilor. Pentru magazinele online care vand numeroase produse din diferite categorii, a devenit foarte importanta denumirea URL-ului in functie de produs.

Repetarea Cuvintelor Cheie in URL nu va ajuta, dimpotriva, veti fi suspect de Spam

Includerea cuvintelor cheie in URL-uri este inca o tehnica eficienta de optimizare SEO. Totusi, cu siguranta, prea multe cuvinte iti vor aduce un risc ridicat de spam. Este bine de stiut ca repetarea lor nu ajuta sa crestem in pozitii ci, dimpotriva, Panda si Penguin, care ruleaza in timp real, vor da ban paginilor cu prea multe cuvinte cheie (keyword stuffing).

Creati un SiteMap cu toate adresele URL

Pentru a ajuta utilizatorii, precum si motoarele de cautare, orice website trebuie sa aiba in componenta un sitemap, fisier in care sunt incluse totalitatea URL-urilor existente. Un sitemap este o privire completa asupra structurii de link-uri, iar de fiecare data cand se adauga pagini noi, continutul va fi sortat in functie de relevanta sa.

Cele mai folosite sitemap-uri sunt cele XML si HTML, fiecare cu rolul sau.

Sitemap-ul XML este folosit pentru informarea motoarelor de cautare cu privire la paginile unui website, iar Google, Yahoo si Bing il privesc drept o metoda de indexare completa si de transmitere continua a modificarilor survenite in structura acestuia.

Iata cum arata structura unui sitemap XML:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>

<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9">

  <url>

    <loc>http://www.site.ro/stiri/</loc>

    <lastmod>2015-10-31</lastmod>

    <changefreq>weekly</changefreq>

    <priority>0.8</priority>

  </url>

  <url>

    <loc>http://www.site.ro/arhiva/</loc>

    <lastmod>2015-07-01</lastmod>

    <changefreq>monthly</changefreq>

    <priority>0.5</priority>

  </url>

</urlset>

Sitemap HTML. Spre deosebire de prima varianta, sitemap-ul HTML ghideaza vizitatorii pentru a le face navigarea mai placuta. Acest tip poate fi util si pentru motoarele de cautare, insa pana in momentul de fata nu s-a stabilit daca prezinta garantia indexarii tuturor paginilor existente.
Iata cum arata un sitemap HTML:

Acasa
….. Categoria 1
………… Produsul 1
………… Produsul 2
….. Categoria 2
………… Produsul 3
………… Produsul 4

 

Concluzii

Structura Adreselor URL a unui site face parte din setul principal de criterii ce sunt luate in considerare de Google atunci cand stabileste ordinea rezultatelor din paginile cu rezultate. In mod normal, stabilirea URL-urilor si implicit structurarea site-ului, ar trebui sa se faca in baza unui proces complex de cercetare de cuvinte cheie si ar trebui sa stea la baza crearii site-ului.

Realist vorbind, acest lucru se intampla destul de rar si, ca rezultat, cele mai multe site-uri isi incep existenta cu URL-uri nepotrivite sau mai corect spus, neoptimizate pentru procesul de SEO. Problema iese, de obicei, la suprafata cand se incepe o campanie de optimizare SEO. Si cum niciodata nu este prea tarziu, restructurarea site-urilor si rescrierea URL-urilor pot da un impuls pozitiilor din motoarele de cautare.

Rolul si importanta modului in care sunt gandite adresele URL sunt decisive in procesul de optimizare. Tocmai de aceea, indemnul nostru este sa alocati atentia cuvenita acestui subiect si cel mai important: ganditi URL-urilor in principal pentru utilizatori.

Pentru voi cat de importante sunt adresele URL in procesul de optimizare SEO?