Beneficiaza acum de un audit seo gratuit pentru site-ul tau! AUDIT SEO GRATUIT

Cele mai importante update-uri SEO din 2017

image blog

De la aparitie si pana acum ➡️ optimizarea pentru motoarele de cautare a suportat numeroase schimbari. Se spune ca Google face undeva la 500-600 actualizari ale algoritmului in fiecare an, fie ele confirmate sau nu.

In 2017, Google a facut urmatoarele schimbari:

Ianuarie 2017

Februarie 2017

 • O actualizare fara nume are loc pentru algoritmul Penguin 4.0 – Neconfirmat de Google, acest update a fost propus din 2012 cu scopul de a inlatura site-urile spam (in special domeniile care cumparau link-uri). Totusi foarte multe PBN-uri (retele private de blogging) au obsevat ca au scazut in clasament. Expertii sunt de parere ca a fost vorba de o actualizare la algoritmul principal, referitoare la calitatea continutului de pe aceste site-uri.

Martie 2017

 • Google confirma implementarea update-ului Fredacest update a lovit site-urile caracterizate de continut slab calitativ, focusat mai degraba pe generarea de venituri decat pe ideea de a ajuta utilizatorii.

Aprilie 2017

Mai 2017

 • Un alt update neconfirmat este instalat la mijlocul lui mai - multe site-uri cu continut ridicat de reclame au inregistrat din nou o scadere a traficului si o clasare mai slaba in aceasta perioada.
 • Majoritatea site-urilor si-au revenit imediat, chiar la aceleasi numere pe care le inregistrau inainte. S-a observat o schimbare in clasarea site-urilor comerciale.

Iunie 2017

 • Apare o actualizare, neconfirmata de Google - se observa fluctuatii majore la clasarea site-urilor internationale, fiind afectate doar site-urile de pe pozitiile de la 6 la 10. Expertii considera ca modificarile par sa se refere la lungimea si specificitatea cuvintelor cheie.
 • Google lanseaza un portal de joburi, incluzand listari cu 3 joburi in rezultatele cautarii – platforma ofera o modalitate usoara de a vedea ce locuri de munca sunt disponibile, fara ca persoanele in cautarea unui loc de munca sa fie nevoite sa caute pe mai multe site-uri doar pentru a gasi postari duplicate si o multime de locuri de munca irelevante.

Iulie 2017

 • Google confirma exploatarea „/ page & /page.html” – acest update presupune mai multe oportunitati de plasat cuvinte cheie care sporesc calitatea continutului, fiind o metoda utila pentru SEO. Totusi, adoptarea acestei tehnici poate conduce la umflarea inutila a unui site, distrugandu-se eficienta acestuia si experienta utilizatorului.
 • In SUA, Google ofera posibilitatea de rezervare (Reserve on Google) pentru companiile care furnizeaza servicii (beauty, cazare, etc.) fara ca utilizatorul sa paraseasca interfata Google Maps.
 • Se modifica metoda de raportare Google Search Console pe fondul multor incertitudini - nu a existat nicio eroare, ci mai degraba o modificare a modului in care sunt urmarite paginile. Modificarea putea determina cresterea numarului de afisari, dar si scaderea pozitiilor medii.
 • Google introduce opțiunea „Follow”, care contribuie la personalizarea rezultatelor din cautare - actualizarea permite utilizatorilor sa urmareasca un anumit element de care ar putea fi interesati, acordand prioritate tuturor rezultatelor legate de acest subiect.
 • Se intrerupe cautarea instantanee – scopul eliminarii acestui feature este acela de a face motorul de cautare mai usor de utilizat si mai „fluid” in ceea ce priveste interfata (aspectul si afisarea).

August 2017

 • Apare un alt update, neconfirmat de Google – site-urile, caracterizate de un UX slab, probleme de SEO tehnic, advertising disruptiv, un numar mare de categorii si un continut unic, au scazut drastic in clasament.
 • Google introduce update-ul Hawk – focusata pe local SEO, aceasta actualizare a eliminat schimbarile determinate de Possum in 2016.

Septembrie 2017

 • Link-urile AMP se afiseaza in featured snippets pe dispozitivele mobile.
 • Google adauga raspunsuri instante si cautari populare la aplicatia lor pentru iOS (aceasta optiune era, inainte, exclusiva pentru Android).
 • Se permite editarea listarii Google My Business direct din rezultatele cautarii.
 • Motoarele de cumparare de comparatie (CSE) vor concura cu Cumparaturi Google in SERP-urile din UE - Hotararea a aparut deoarece Comisia Europeana a sustinut ca, atunci cand incearca sa securizeze spatiul de publicitate in partea de sus a site-ului, alte companii vor fi intotdeauna supralicitate de serviciul de cumparaturi Google. Deci, aceste schimbari reprezinta o incercare de a satisface cerintele UE pentru ca CSE-urile sa primeasca „tratament egal”.

Octombrie 2017

 • Google introduce avertismentele HTTPS - Google foloseste certificate SSL ca semnal de clasare, ceea ce inseamna ca site-urile securizate / HTTPS au un avantaj in rezultatele cautarii organice.
 • Rezultatele locale pe Google ccTLD - Google adapteaza automat rezultatele motorului de cautare in functie de locatia curenta a unei persoane. Acest lucru afecteaza cautarile internationale, deoarece Google nu va mai fi pacalit prin ccTLD tastat manual.

Noiembrie 2017

 • Meta-descrierile devin mai lungi – meta descrierile trec de la limita de 160 de caractere la 300 de caractere. Companiile au acum mai mult spatiu pentru a-si descrie paginile / produsele / serviciile, pentru a convinge clientii potentiali sa faca click. Acest lucru inseamna mai mult CTR si trafic SEO catre site-ul web.

Decembrie 2017

 • Google aplica update-ul Maccabees – universul SEO a fost zdruncinat de aceasta actualizare care presupunea ca Google sa elimine mai multe „pagini de intrare” de la SERP si sa penalizeze site-urile cu putine pagini/ continut slab.

In mod obisnuit, acestea conduc utilizatorii catre pagini intermediare, irelevante, care nu sunt la fel de utile ca pagina dorita - actionand ca o „usa” intre utilizatori si continut.

Google a continuat si in 2017 procesul de imbunatatire a experientei utilizatorilor motorului de cautare. In urma numeroaselor update-uri din acest an, internetul a devenit mai relevant.

Multumim, Google!