Beneficiaza acum de un audit seo gratuit pentru site-ul tau! AUDIT SEO GRATUIT

Ce Inseamna SEO In 2019? 8 Tendinte De Care Trebuie Sa Tinem Cont!

image blog

Fiecare an aduce noi valuri de schimbari asupra ce inseamna SEO. De la noi algoritmi Google, la widgeturi si functionalitati, optimizarea SEO este un domeniu in care, daca nu esti la curent cu tot ce este nou in domeniu, poti pierde clienti valorosi.

Daca activati in mediul online, indiferent ca aveti un site de prezentare, unul pe care promovati produsele sau serviciile sau o platforma de ecommerce, 2017 este anul provocarilor in ceea ce priveste optimizarea SEO, mai ales ca accentul cade pe performanta si eficienta.

Pentru a creste un bussines in mod natural/organic, este indicat sa fim la curent cu privire la ce inseamna seo in 2017 si la tendintele SEO acestui an.

8 Tendinte SEO de avut in vedere pentru a intelege ce inseamna SEO on 2017

//digitalmetrics.ro/storage/images/blog/2017/07/seo1.png
  1. Google AMP si relevanta rezultatelor pentru utilizatorii de internet

AMP (sau Accelerated Mobile Pages) este initiativa lui Google ce ne provoaca sa creeam pagini cu un continut mai relevant si user friendly. In esenta, Google AMP este un set de bune practici in online ce contine indicatii precise cu privire la regulile de creare sau dezvoltare a unei pagini HTML. Aplicand toate sfaturile din acest manual de bune practici veti dezvolta pagini web care se vor incarca mai repede pe toate device-urile (nu uitati ca daca o pagina se incarca in mai mult de 5 secunde, vizitatorii vor iesi de pe site iar probabilitatea de a reveni este foarte mica).

Nu mai este un secret ca Google ia in considerare viteza de incarcare a site-ului in clasarea acestuia in SERP. Pe langa faptul ca un audit SEO include si acest aspect (pentru care se propun strategii de imbunatatire), viteza de incarcare a site-ului a devenit foarte importanta in zilele noastre, cand 75% dintre internautii aflati in miscare acceseaza site-uri de pe tableta sau smartphone.

Google AMP, prin sfaturile de comprimare a codurilor CSS si HTML va va ajuta sa cresteti viteza de incarcare a site-ului si sa le oferiti vizitatorilor o experienta de utilizare ridicata.

  1. Calitatea continutului pentru branding si SEO
//digitalmetrics.ro/storage/images/blog/2017/07/what-is.jpg

Internautii s-au cam saturat sa intre pe diverse pagini web care promit raspunsuri la intrebari si sa gaseasca informatii irelevante. Sa nu mai vorbim despre continutul duplicat sau de foarte slaba calitate. Google face eforturi pentru a-i influenta pe cei care isi dezvolta site-uri sa produca un continut de calitate si dens, optimizat pe cuvinte cheie (fara a se face keyword stuffing), pentru a le oferi vizitatorilor o experienta online cat mai complexa.

Trebuie sa oferim continut care sa le raspunda acestora la intrebari, centrat pe nevoile vizitatorilor si, foarte important, cu periodicitate. Daca scriem un articol bun din punct de vedere SEO la o luna sau doua, Google nu ne va oferi prea multe sanse de crestere in SERP.

De-a lungul anilor, Moz.com a facut studii frecvente cu privire la impactul continutului asupra clasarii unui site in motoarele de cautare si a tras semnale de alarma cu privire la faptul ca “prin continut se face referire la textul, imaginile sau materialele multimedia, dar si descrierea unei categorii. Este crucial sa ii oferim utilizatorului motive pentru a ramane in site, pentru a-i descrie cat mai bine produsul sau serviciul pe care il oferim pentru a intelege mai bine daca se claseaza in publicul tau tinta sau nu”.

In ultimii 2 ani, a aratat ca si brandingul a devenit un factor esential in clasarea in rezultatele de cautare. Evident pana obtinem un brand puternic eforturile trebuie sa se concentreze pe cresterea site-ului pe cuvintele cheie. Un exemplu elocvent de branding il reprezinta H&M. Dupa 5 ani de investitii in servicii SEO si anunturi platite, brandul a intrat in memoria colectiva a internautilor iar acum multe dintre cautari se fac direct dupa brand. Asa au dezvoltat incredere vizitatorilor si au atras mai mult trafic in site, prin imbinarea armonioasa a strategiilor de marketing si SEO cu cea de branding si PR.

  1. Trecerea la HTTPS, o prioritate!
//digitalmetrics.ro/storage/images/blog/2017/07/https.png

HTTPS inseamna Hypertext Transfer Protocol Secure si le ofera vizitatorilor siguranta ca intra pe site-uri securizate impotriva virusilor si hackerilor. Tot mai multi internauti ies de pe site-uri ce nu au HTTPS de teama phishing-ului, de teama sa nu le fie sustrase datele bancare sau alte alte informatii confidentiale.

In ultimii ani s-a observat o mai buna pozitionare in SERP a site-urilor care au implementate certificate SSL, deci e momentul sa faceti aceasta trecere, mai ales daca detineti un magazin online si aveti implementata plata online prin card bancar.

  1. Google RankBrain si pozitionarea site-ului in motoarele de cautare
//digitalmetrics.ro/storage/images/blog/2017/07/brain.jpg

Google RankBrain este un update de algoritm introdus de Google in 2016, dar care nu inlocuieste algoritmul de cautare Hummingbird, ci lucreaza in combinatie cu acesta. Acesta analizeaza site-urile prin inteligenta artificiala si constata daca acestea au fost scrise pentru vizitatorii umani sau doar pentru robotii Google.

Astfel, principala preocupare a Google RankBrain este sa ii indemne pe oameni sa dezvolte continut de calitate, usor de citit si de interpretat, prin care sa reduca drastic spamul si SEO negativ. Acest update le ofera site-urilor note de la 1 la 10, respectiv 1 inseamna un site cu spam si continut duplicat, iar 10, evident cu felicitari, inseamna ca Google RankBrain nu va va penaliza.

Pe langa continut, foarte important este si designul, viteza de incarcare a site-ului si structura link-urilor. Cu cat respectam si lucram profesionist in optimizarea SEO, cu atat acest proces va va aduce rezultatele dorite.

Si pentru ca am adus in discutie structura link-urilor, este bine de stiut ca puterea acestora inca reprezinta un factor principal in clasarea site-urilor in motoarele de cautare. Asigurati-va ca produceti un continut de calitate si informativ, usor de inteles, pentru ca internautii sa il share-uiasca pe diverse medii de socializare. Nu ar fi rau sa includeti studii de caz, poze explicative si infografice prin care sa cresteti puterea informatiei.

  1. Voice Search si utilitatea sa

Peste 75% dintre internautii acceseaza site-uri de pe dispozitivele mobile. Oferiti un plus de valoare site-ului prin integrarea functiei de Voice Search, o varianta mai confortabila de cautare decat prin typing, care te ajuta si in procesul SEO. Multi spun ca Voice Search este sfarsitul pentru Siri, care de ani buni isi dovedeste utilitatea pentru Apple. Implementati-l in site si veti vedea cum tot mai multi vizitatori il vor folosi pentru a gasi informatiile, produsele sau serviciile de care sunt interesati.

  1. SEO in 2017 inseamna mai mult continut multimedia
//digitalmetrics.ro/storage/images/blog/2017/07/se-in-2017.jpg

Evolutia tehnologica deschide poarta catre noi tipuri de continut – video-urile. La ora actuala, este cea mai buna metoda pentru a castiga increderea vizitatorilor, de a-i mentine implicati si interesati de produsele sau serviciile pe care le oferi.

Totodata, marketingul video ajuta publicul tinta sa inteleaga mai bine si intr-un timp mult mai scurt care sunt avantajele imediate de a achizitiona produsul sau serviciul respective. In analizele realizate de Target Web se arata ca marketingul video creste rata de conversie si timpul petrecut pe site. Totodata, statisticile oferite de Google pentru anul 2016 releva ca marketingul video creste engagementul si brandingul, ajuta la diferentierea de competitie si la clasrea in pozitii de top in motoarele de cautare.

  1. Social Media Content Marketing
//digitalmetrics.ro/storage/images/blog/2017/07/social-media.jpg

Social Media a ramas, si anul acesta, o componenta foarte importanta ce sprijina optimizarea SEO. Chiar este indicat sa ne folosim de puterea retelelor de socializare pentru a creste rezultate, insa pentru aceasta este nevoie de informatii pertinente, usor de inteles si scrise intr-o maniera informativa, pe care vizitatorii sa il citeasca cu placere si sa ii indemne sa dea share sau like.

In conditiile explicate mai sus, este cat se poate de logic ca Google ne va pozitiona mai bine in motoarele de cautare daca suntem activi pe principalele retele de socializare (Facebook, Twitter, LinkedIN si Instagram) si interactionam cu fanii.

De preferat, adaugati butoanele Social Media in header-ul site-ului pe care il detineti, precum si in paginile de blog sau de produse. Facebook continua sa creasca cu cel putin 400 de milioane de conturi anual, iar Instagram cu 100 de milioane in doar 6 luni. Deci ati putea renunta la mijloacele clasice de a investesti timp si, poate, o suma de bani modica, in retele de socializare care iti vor aduce rezultate masurabile imediat.

  1. Native Advertising – un adevarat avantaj competitiv!
//digitalmetrics.ro/storage/images/blog/2017/07/seo2.jpg

Native Advertising si SEO in 2017 merg mana in mana. Practic, native advertising ne ajuta sa aducem plus valoare site-ului si sa oferim informatii relevante cautarilor. Paleta variata de moduri in care o putem face (articole pe blog, videouri sau chiar evenimente) ne va ajuta sa ne detasam de competitie, iar vizitatorii sa aleaga produsele si serviciile noastre. Mai multe despre ce inseamna native advertising si cum va poate ajuta in procesul SEO, puteti vedea aici.

Concluzii

Chiar daca abia am trecut putin de jumatatea anului, am avut parte deja de multe schimbari SEO. Stim ca SEO inseamna mai mult decat optimizarea catorva elemente de on page si cateva backlinkuri pe care ne luptam sa le obtinem.

In 2017, SEO se raporteaza mai mult la concurenta si la utilizatori. Concurenta este din ce in ce mai acerba, aproape in orice domeniu sau nisa. Nu conteaza ca vorbim de industria auto, de fashion sau de IT toti isi doresc acelasi lucru – pozitii cat mai bune in SERP. De cealalta parte, utilizatorii devin din ce in ce mai pretentiosi, isi schimba constant comportamentul de cautare si cumparare si sunt influentati mai mult de elementele on site.

Odata cu intensificarea concurentei cat si cu modificarile continue de comportament ale utilizatorilor si campaniile de optimizare SEO trebuie adaptate, aliniate noilor conditii.

Voi ce considerati ca inseamna SEO in 2017? In ce directie credeti ca ne indreptam?