Beneficiaza acum de un audit seo gratuit pentru site-ul tau! AUDIT SEO GRATUIT

Cum scriem o meta descriere care sa genereze CTR-uri impresionante

image blog

Cu totii ne dorim pozitii cat mai ridicate in rezultatele motoarelor de cautare si implicit cat mai multi vizitatori pe site. Pentru acest lucru, trebuie sa ne concentram atentia asupra tuturor factorilor ce tin de optimizare SEO, atat ON page cat si OFF page . Insa de multe ori, ajungem sa neglijam aspecte, care dupa cum vom vedea in acest articol, sunt destul de importante si fac diferenta intre un site bine optimizat si unul mai putin bine optimizat.

Metadescrierea nu doar ca este facuta gresit in anumite cazuri, dar de multe ori este si neglijata complet de catre administratorii siteurilor.
De cate ori ti s-a intamplat sa vezi in rezultatele motoarelor de cautare, in locul unei descrieri bine facute, cateva cuvinte aruncate fara nici un fel de relevanta? Probabil ca de multe ori.

Ce este o metadescriere?

La inceput, meta descrierea sau tag-ul meta description, era perceputa ca un text scris special pentru motoarele de cautare. Astazi rolul acesteia este mult mai important si se asociaza cu ratele de click pentru paginile cu pricina. Cu cat meta descrierea este mai bine conceputa, utilizatorii sunt mai interesati sa dea click pe site-ul nostru. Obtinem astfel rate de click mai mari, trafic mai mare si pe termen lung pozitii in SERP mai bune.
Tag-ul Meta Description va fi vizibil doar pentru motoarele de cautare, in lista de rezultate, el nefiind afisat in paginile websiteului nostru (exceptie facand codul sursa, unde aceasta este vizibil).
Exemplu de meta descriere afisata intr-un rezultat din google:

//digitalmetrics.ro/storage/images/blog/2017/06/optimizare-seo.png

Ea este afisata dupa titlul paginii si link-ul acesteia.
Dupa cum se poate observa, cuvintele “optimizare SEO” au fost afisate bolduite deoarece cuvintele pentru care am efectuat cautarea au fost “optimizare SEO”.
Daca am fi dorit sa cautam cuvantul “caine”, intr-un text ca “Salveaza un suflet, adopta un caine”, cuvantul “caine” ar fi fost afisat bolduit.

Cum adaug metadescrierea intr-o pagina web?

Ca si tag-ul title, meta descrierea va fi adaugata tot in sectiunea paginii, cu ajutorul urmatorului tag:


De asemenea, si pentru acest tag exista o cale mai usoara de a fi adaugat daca folosim o platforma WEB care ne permite customizarea acestuia.

Pentru platforma WordPress recomandam pluginul: Yoast SEO. Este usor de folosit si foarte util, nu doar pentru adaugarea metadescrierilor dar si pentru alte actiuni SEO.

Pentru mai multe informatii despre tag-ul, puteti accesa site-ul w3schools.

Cum vad meta descrierea unei pagini web?

Avand in vedere ca textele scrise sub forma de meta tag-uri nu sunt afisate direct in paginile web, trebuie sa ne folosim de alte metode pentru a vedea care este acesta. Ele sunt:

  1. Folosirea unui plugin pentru browserul web, cum ar fi: Seo quake.
  2. Din codul sursa al paginii respective. (CTRL + U)
  3. Direct din rezultatele motoarele de cautare.
  4. In rezultatele de cautare de la google.

Lungimea ideala a textului

9 Sfaturi care ar trebui luate in calcul atunci cand scriem o Meta Descriere!

  1. Sa includa cuvintele targetate in textul metadescrierii

Cu siguranta ca integrarea cuvintelor targetate in fraza metadescrierii va avea un efect pozitiv pentru cresterea CTR-ului, mai ales cand acestea nu se afla in titlul paginii. Vizitatorii vor sa vada ca site-ul tau este relevant cautarii lor.

  1. Lungimea trebuie sa fie intre 135 si 160 de caractere

Teoretic, nu avem o limita impusa pentru numarul de caractere folosit in scrierea unei meta descrieri, aceasta poate contine oricat de multe caractere doriti. Dar un lucru foarte importat de care trebuie sa tine cont atunci cand adaugam o metadescrie, este ca in mod obisnuit google afiseaza doar primele 160 de caractere , iar restul textului va fi “taiat”.

  1. Sa fie cat mai relevanta

O descriere corecta pentru o pagina web trebuie sa fie in primul rand relavanta paginii pentru care vrem sa o afisam.

De exemplu, daca avem un magazin online si vrem sa adaugam o metadescriere pentru categoria “Rochii”, vom scrie un text care face referire la rochiile de pe site si nu unul in care vorbim despre site-ul respectiv la modul general ori alt lucru complet irelevant.

  1. Gandeste-te daca metadescrierea ta te-ar atrage sa-ti vizitezi site-ul

Tinand cont ca metadescrierea este al doilea lucru vazut de un utilizator in rezultatele motoarele de cautare, putem sa ne folosim de acest aspect si sa cream un text cand mai atractiv pentru posibilii vizitatori ai siteului. Daca am urcat pe o pozitie de top in rezultate, acum avem nevoie si de clickuri, altfel ar fi totul inutil.

  1. Sa fie conceputa pentru utilizatori si nu pentru motoarele de cautare

La fel ca si meta tagul title, o descriere corecta este aceea scrisa pentru utilizatori. Multe persoane fac greseala de a o scrie pentru motoarele de cautare, aparand astfel “keyword stuffing-ul”. Metadescrierea devenind una plina de cuvinte de umplutura, de exemplu: “Masini ieftine, cumpara masini, masini de vanzare, masini online”, cand in realitate metadescrierea ar trebui sa fie una “curata”, ca de exemplu: “Cumpara-ti acum o masina ieftina” .

  1. Evita copierea aceleiasi descrieri pe mai multe pagini

O alta greseala des intalnita pe multe siteuri este aceea de a avea descrieri duplicate. Putem depista metadescrierile duplicat folosind Google Search Console (click pe “Aspectul site-ului in cautari” apoi alegem “Imbunatațiri pentru HTML”.

Pentru ca o descriere unica pe fiecare pagina este benefica pentru optimizarea SEO, se poate folosi o metoda dinamica de schimbare a metadescrierii pentru paginile generate automat, desi o descriere originala scrisa pe fiecare pagina este mult mai buna in cazul care acest lucru este posibil.

  1. Foloseste ghilimele cu grija

Ghilimele sunt des intalnite in limbaj HTML, la fel cum este si cazul tagului meta description, unde continutul acestuia este adaugat intre ghilimele.

Folosirea ghilimelelor poate fi interpretat ca sfarsitul textului (inchiderea tagului) si acest lucru duce la “taierea” lungimii textului.

Pentru a nu avea acesta problema se recomanda evitarea folosii ghilimelelor sau folosirea entitatilor HTML.

  1. Texte call-to-action

In anumite cazuri ne putem folosi si de texte de tipul call-to-action. De exemplu, daca vindem ceasuri pentru barbati, putem aduga o descriere ca: “Avem cele mai noi si ieftine modele de ceasuri, afla mai multe!”, “La noi gasesti cele mai bune ceasuri, cumpara acum!” etc.

  1. Data specifice pentru produse

Daca vrem sa vindem un produs, adugarea unor date tehnice referitoare la produsul respectiv ar putea fi o idee excelenta. Daca vizitatorul cauta in mod special acest produs este posibil sa nu fie nevoie sa-l convingi pentru a da click, insa adaugarea pretului ar putea fi un factor incurajator.

Cu ce metadescriere trebuie sa incep?

Prima oara poti incepe cu cea mai importanta pagina a siteului, adica homepageul (prima pagina)! Pentru aceasta trebuie sa acorzi o deosebita atentie.

Dupa ce ai adaugat metadescriere pe pagina principala, poti continua cu alte pagini importante ale siteului. Adica cele mai vizitate (te poti folosi de Google Anlytics pentru a depista cele mai vizitate pagini), cele de la care te astepti sa produca cele mai multe vanzari, etc.

Este metadescrierea un factor care influenteaza pozitia in SERP?

Google a anuntat in septembrie 2009 ca atat meta descrierea , cat si meta keywordurile nu sunt factori care influenteaza direct pozitia siteurilor in motorul de cautare, google folosind metadescrierea doar pentru a o afisa in lista rezultatelor . Deci nu te astepta ca metadescrierea sa fie solutia magica care iti va trimite siteul direct in topul cautarilor, pentru ca nu o va face.

Asta nu inseamna ca meta descrierea nu-ti poate influenta pozitia in motorul de cautare. O va face, insa intr-un mod indirect.

Un text scris corect va atrage clickuri, ceea ce inseamna un CTR (click-through rate). Iar dupa cum poate ca stiti, CTR-ul influenteaza direct pozitia siteului.

Cateodata este bine sa nu adaugam o metadescriere

Desi in teorie este bine sa avem cate o metadescriere pe fiecare pagina, cateodata exista cazuri cand o metadescriere ar face mai mult rau decat bine.

De exemplu, daca targetam intre unu si trei cuvinte cheie, este mai mult decat ok sa scriem o metadescriere pentru pagina respectiva.

Insa daca pagina targeteaza mai mult de trei cuvinte cheie, cateodata este mai bine sa-l lasam pe google sa aleaga automat o metadescriere din continutul paginii .

Motivul pentru care spun acest lucru este ca google , in lipsa unei metadescriere, va alege fraza care contine cuvintele cheie cautate de utilizator, ceea ce ar putea fi mai relevant decat in cazul in care dorim noi sa adaugam o metadescriere in pagina.

 

//digitalmetrics.ro/storage/images/blog/2017/06/poza-haine.png

In imaginea de mai sus, in lipsa unei descrieri, google a ales cel mai relevant text din pagina si l-a afisat drept meta descriere. Cautarea a fost facuta pentru cuvintele “haine online”.

Concluzie

Cel mai probabil v-ati dat seama, citind acest articol, ca meta descrierierea este un alt aspect foarte important in procesul de optimizare SEO si ca trebuie tratata cu atentia cuvenita.

Scrieti-o intotdeauna cu gandul ca va fi pentru persoane, aveti grija la dimensiunea ei si nu uitati ca este mai bine sa nu adaugati o metadescriere decat sa adaugati aceeasi metadescrie in mai multe pagini.

Voi cat de importanta credeti ca este meta descrierea? Ce importanta ii acordati?