Beneficiaza acum de un audit seo gratuit pentru site-ul tau! AUDIT SEO GRATUIT

01 August Google Update 2018. Vezi ce site-uri au fost grav afectate dar si cine a avut de castigat!

image blog

La 1 august 2018, Google a facut cea mai mare actualizare la Algoritmul de raking din acest an. Ca de obicei, o serie de site-uri au fost grav afectate, in timp ce altele au avut de castigat. Update-ul 8/1, botezat Medic Update, a taiat cu bisturiul si multe site-uri au fost puse la pamant, alegandu-se cu traficul injumatatit. Este posibil sa va regasiti in una din cele doua situatii sau nu, depinde cum arata site-ul vostru. Toate site-urile de profil au reactionat imediat incercand sa afle ce s-a intamplat exact. Astfel, puteti citi mai multe pe SearchEngineLand, pe MOZ sau pe SeRontable. Ca atare, ne propunem ca in acest articol sa aflam mai multe despre ce s-a intamplat, ce impact a avut in SERP si ce avem de facut in continuare.

Ce s-a schimbat cu Broad Core Algorithm Update?

Google face mici schimbari aproape zilnic, menite sa ajute utilizatorii. Acest Update major le urmeaza pe cele din martie-aprilie de anul acesta, dar este mai dur. Nu puteti sa vanati schimbarile si sa aveti site-urile intacte de fiecare data, pentru ca nici Google nu are sfaturi concrete, mai ales cu cat trebuie sa respectati foarte multi factori de SEO.

De regula, actualizarile iau in calcul mai multi factori, dar de aceasta data Google a evaluat, in special, in functie de relevanta si de calitatea site-urilor.

De exemplu, calitatea continutului, experienta utilizatorului, agresivitatea, inselaciunea, publicitatea, problemele tehnice, SEO tin de calitatea unui site. Legat de calitatea continutului, trebuie sa stiti ca o statistica wordpress arata ca la nivel mondial vorbim de 85 de milioane de articole scrise lunar, ceea ce inseamna ca Google are tehnici avansate sa selecteze continutul original si real. Cum sa scrieti calitativ si SEO, puteti reciti aici.

Trebuie sa descoperiti cu ce probleme se confrunta site-ul companiei dumneavoastra si apoi sa va dati seama ce anume a dus la aceeasta scadere. Daca nu aveti la indemana instrumentele necesare, puteti verifica impreuna cu consultantii Digital Metrics. Ne puteti contacta chiar aici!

In ceea ce priveste relevanta, ea tine de calitatea generala a unui portal sau site.

Aceasta actualizare a algoritmului a afectat rezultatele cautarii organice, dar si business-urile locale (maps listings).

Pentru a intelege mai bine ce s-a intamplat, trebuie sa vedem mai intai ce sunt E-A-T si YMYL si legatura dintre ele, ca mai apoi sa ne dam seama de impactul pe care il are Medic Update.

Ce este E-A-T in SEO?

E-A-T inseamna "expertiza, autoritate si incredere" si joaca un rol important in Ghidul Google privind calitatea cautarii. Ghidul are cam 164 de pagini, dar aveti un rezumat aici. Daca aveti rabdare sau vreti mai multe detalii GHIDUL este aici.

Prin expertiza, autoritate si incredere, motorul de cautare vrea sa evite impactul negativ asupra vietii oamenilor. Vorbim despre site-uri medicale cu sfaturi false pentru tratarea unor suferinte, a unor boli. Site-uri de diete care duc in eroare cititorii si mai mult le pot face rau.

Site-urile medicale ar trebui sa aiba ca surse sfaturi de la specialisti si abordarea sa fie cat mai credibila, sa aiba experimente stiintifice dovedite, marturii, demonstratii. Recenzii bune si comentarii de la clienti. Materiale semnate de autori care sunt medici si care au deja un profil pe site-uri importante, precum wikipedia sau clinici medicale importante.

E-commerce medical: echipamente si materiale care promit mai mult decat sunt. De-a lungul experientelor cititorilor, s-a ajuns la concluzia poate ca un anumit site este inselator. Ceea ce trebuie sa faceti este sa aveti mereu la vedere comentarii bune de la cititori, recenzii, pareri de la specialisti. Daca puteti realiza si video aceste lucruri sau sa le puteti distribui inclusiv pe retelele de socializare, dar ca cei care o fac sa aiba o credibilitate si un nume.

Site-uri de nutritie si dieta
Intr-o simulare facuta pe cateva site-uri de nutritie, pe diferite cuvinte cheie, s-a constatat ca traficul a scazut cu 40-50%. Astfel, am putea traduce ca cei care vand vise transpuse in texte bine scrise si cu un SEO impecabil, tot au fost sanctionati. De aceea, ar trebui sa se lucreze si la E-A-T, adica la increderea si autoritatea acelui site. Cititorii l-au gasit usor, dar in timp au realizat ca materialele redate nu erau utile. Site-urile de nutritie care au crescut au ca semnatari autori de carti sau medici, care apar si pe Wikipedia si pe alte site-uri de incredere.

Site-uri care au recenzii bune venite de la zeci de mii de clienti, de exemplu.

Afacerile locale pot depasi acest pas daca vor lua in considerare ca mesajul transmis trebuie sa fie real, adica vorbim despre calitatea continutului, evaluat ulterior si de cititori, dar si de adresele multiple prin local business, care duc in eroare clientii. Google a luat in calcul, printre altele, si comentariile, recenziile de la clienti si a decis daca a penalizat sau rasplatit acel comerciant online.

Au fost afectate site-urile YMYL “Your Money or Your Life” (banii tai / viata ta). Mai exact, acest update masiv, 8/1/18, a afectat site-urile medicale si de sanatate. Unii au numit aceasta modificare a Google ca Medic Update, potrivit mariehaynes.com.

Ce este un site YMYL?

Ceea ce Google numeste site-urile YMYL este strans legat de E-A-T, deoarece ele includ pagini care ar putea impact asupra fericirii, sanatatii, stabilitatii financiare sau a sigurantei utilizatorilor. YMYL nu tine de calitate, ci de modul in care ar putea afecta viata cuiva. Aici vorbim despre site-uri ca:

 • Pagini de tranzactionare sau tranzactionare financiara
 • Pagini de informatii financiare
 • Pagini de informatii medicale
 • Pagini de informatii juridice
 • Pagini sau portaluri de stiri sau site-uri de institutii cu informatii generale pentru cetateni.
 • Site-urile de divertisment, site-urile de reduceri, site-urile de versuri, comert electronic, care contin jocuri online au fost grav afectate.

Trebuie sa verificati care sunt paginile care au continut slab spre inexistent, fals, exagerat – menit sa atraga multe click-uri prin titluri si poze. Pagini cu multa reclama si anunturi publicitare, mai exact pagini facute sa promoveze agresiv produse. Foarte mult pop-uri care sunt enervante si contin reclame trebuie reduse, iar publicitatea agresiva trebuie acoperita. Plus, luati in calcul si alte probleme de SEO pe care le puteti descoperi dupa o simpla scanare de SEO.

Sixtris a publicat o lista cu site-urile care au avut deja pierderi sau care au avut de castigat. In general, site-urile de sanatate sau de finante au fost afectate de aceasta actualizare. Si nu sunt singurele pentru ca site-urile educationale, comert electronic, dar si site-urile de masini, inchirieri sau vanzari de masini, care nu ofereau credibilitate au suferit schimbari.

Site-urile YMYL au scazut in timpul actualizarii 8/1.Site-uri care au crescut dupa Update

Schimbari pe mobil si desktop

Modificarile au avut loc pe mobil si pe desktop, iar fluctuatiile au fost evidente. Pe mobil de exemplu, se poate vedea in desenul de mai jos au fost cazuri in care traficul a urcat brusc, dar pe desktop a scazut usor. Dar modificarea este de la caz la caz, insa trebuie sa punem pret pe indexarea versiunii mobile, deoarece asa cum traficul o arata, dispozitivele mobile sunt tot mai preferate si mai folosite.

Ati fost afectati de acest update? Ce sa faceti?

Daca ati fost afectati negativ de actualizarea algoritmului de la 1 august, Google nu va spune mai nimic. Sugereaza insa ca ati putea revizui site-ul pentru a avea o calitate mai buna, un continut bun si sa imbunatatiti experienta utilizatorului pentru ca in cele din urma sa duca la o mai buna clasare a site-ului vostru.

Sa nu uitam ca Google face de cateva ori pe an un core algorithm update, doar ca de data aceasta mai multi experti SEO cred ca este un UPDATE important si major.

Am adunat mai multe pareri de la cativa experti SEO pentru a afla mai multe despre acest Update si cum sa-i faceti fata.

Glenn Gabe a analizat 200 de site-uri si a ajuns la concluzia ca dupa Update-ul din 1 august au fost afectate nu doar site-uri de sanatate, ci si non-YMYL. Daca ati fost afectat trebuie sa tratati site-ul ca pe o baterie pe care sa o incarcati frecvent. In cazul dat cu continut de calitate.

Marie Haynes recunoaste aceasta modificare ca fiind una importanta si ca a fost vorba de capacitatea Google de a determina E-A-T, deoarece compania vrea sa sustina site-urile de incredere pentru utilizatori.

BrightLocal considera ca E-A-T si YMYL au fost prioritare pentru Google. Acest lucru va afecta site-uri precum: forumuri – cu sfaturi de calitate proasta, business-urile mici care ofera consultanta indoielnica.

Iata cum sa actionati pas cu pas. Sunt sfaturi care au legatura cu campania SEO in general si nu trebuiesc legate 100% de acest update.

 1. Efectuati o analiza detaliata si un audit al site-ului vostru. Luati in calcul toate problemele legate de calitate si faceti un plan pentru imbunatatirea lor. Vedeti ce probleme aveti la linkuri, poze, video.
 2. Cititi ghidul QRG, apoi examinati site-ul tinand cont de obiectivele acestui ghid. Identificati problemele si remediati-le. Ar trebui sa puneti la treaba intreaga echipa.
 3. Analizati raportul vostru de la Google Search Console, inclusiv raportul privind acoperirea indexului. Gasiti problemele tehnice SEO (combinati analiza de accesare cu crawlere si auditul), apoi remediati problema.
 4. Continuati sa publicati continut de calitate buna si nu stati sa asteptati pana se rezolva problemele. Cu cat veti avea mai mult continut de calitate, cu atat veti castiga utilizatorii.
 5. Aveti grija la recenzii, comentarii ale clientilor. Daca produsul pe care il vindeti sau produsele sunt considerate spam, trebuie sa incepeti sa luati masuri.
 6. Lucrati cu autori si specialisti care au un nume credibil si cu alte site-uri de incredere.
 7. Faceti o scanare completa a site-ului pentru a vedea ce probleme si ce erori sunt pentru a le fixa.
 8. Mentineti E-A-T (expertiza, autoritate, incredere). Google tine cont de surse de incredere, iar linkurile pe care le obtineti se realizeaza in timp.

In cazul in care considerati ca nu veti reusi sa remediati si vedeti deja o scadere brusca in site, in Analytics, ne puteti contacta oricand.

Concluzii

Acest update Google a fost intr-adevar unul de amploare. In demersul sau de a maximiza calitatea si relevanta rezultatelor pentru utilizatori Google a actionat de aceasta gata direct catre site-urile cu un impact major asupra vietii oamenilor. Este greu de spus daca in urma update-ului s-a reusit acest lucru. Vom vedea acest lucru in perioada urmatoare.

Important este sa intelegem ca Google isi doreste tot ce este mai bun pentru utilizatorii lui si de aceea campaniile SEO pe care le derulam trebuie sa aibe in prim plan utilizatorul final!

Voi ce parere aveti de acest Google Update? Ati fost afectat sau avantajat?