Ce este si cum functioneaza subalgoritmul Rank Brain de la Google?

Tinand cont ca RankBrain este unul dintre cele mai importante semnale de ranking ➡️ ne putem da seama ca inteligenta artificiala a revolutionat modul in care motorul de cautare intelege interogarile si intentiile din spatele acestora.
Google si celelalte motoare de cautare devin tot mai inteligente si mai rapide in afisarea rezultatelor. Consultanta SEO nu se mai poate baza pe strategiile traditionale de marketing, motiv pentru care acestia trebuie sa tina pasul cu schimbarile din domeniu.
In aceasta directie, incepem prin a aborda unul dintre cele mai importante componente ale algoritmului Google, responsabil de clasarea website-urilor in paginile de cautari.
Google utilizeaza peste 200 de semnale de cautare pentru a determina clasarea site-urilor web si a continutului.
Astfel, pentru ca Google sa afiseze cele mai potrivite rezultate pentru cautarea pe care o realizezi, acesta foloseste un instrument de inteligenta artificiala care are rolul de a interpreta cuvintele cheie si de a furniza un raspuns cat mai apropiat de interogarea ta.
Cand a aparut Rank Brain?
Inainte de RankBrain, Google folosea algoritmul de baza pentru a determina ce rezultate trebuie sa afiseze pentru o anumita cautare. Google nu cunostea intentia utilizatorului, astfel ca acesta incerca sa o ghiceasca.
RankBrain a inceput sa functioneze din primavara anului 2015, desi anuntul oficial a fost facut abia pe 26 octombrie 2015.
Ce este si cum functioneaza Rank Brain?
RankBrain este un sistem prin care Google intelege intentia utilizatorului dintr-o interogare de cautare. RankBrain foloseste asa-numitele „entitati”, care se refera la aspectele pe care Google le stie despre oameni, locuri si lucruri.
Utilizand un algoritm matematic, acesta imparte entitatile in vectori specifici de cuvinte, care se indreapta catre un anumit SERP.
RankBrain are doua roluri principale
1. De a intelege interogarile de cautare (prin descifrarea cuvintelor cheie introduse de utilizatori in motorul de cautare)
Inainte de RankBrain, Google scana paginile pentru a vedea daca acestea contin cel putin un termen din cuvantul cheie introdus in motorul de cautare.
- Exemplu: daca o persoana cauta expresia „televizor smart samsung alb”, Google cauta pagini care sa contina unul dintre termenii din expresie („televizor”, „smart”, „samsung”, „alb”).
Astazi, Rankbrain intelege exact ceea ce cauti si furnizeaza rezultate extrem de precise.
Acesta a depasit etapa de simpla potrivire a cuvintelor cheie, transformand cuvantul cheie intr-un concept si incercand sa gaseasca pagini care il abordeaza.
2. De a masura modul in care oamenii interactioneaza cu rezultatele (nivelul in care utilizatorul este multumit de rezultatele aferente cautarii sale)
RankBrain utilizeaza un set de semnale UX pentru a masura nivelul de satisfactie.
Etapele acestui proces sunt:
- Utilizatorul scrie cuvantul cheie in motorul de cautare;
- RankBrain transforma cuvantul cheie in concept;
- Google afiseaza un set de rezultate pentru acel concept, pe care RankBrain il considera de folos pentru utilizator.
- A rezolvat pagina problema utilizatorului?
- Daca multor oameni le place o anumita pagina in rezultate, Google va da acelei pagini un impuls de clasare;
- Daca oamenilor nu le-a placut o anumita pagina, atunci RankBrain va renunta la acea pagina si o va inlocui cu o alta pagina. Data viitoare, cand cineva cauta acel cuvant cheie (sau un termen similar), RankBrain va oferi un alt rezultat.
Este Rank Brain un subalgoritm Google de Ranking?
Aparut ca si componenta a algoritmului de baza, RankBrain este numele dat de Google pentru un sistem de invatare automata, bazat pe recunoasterea intentiei utilizatorului, pentru procesarea rezultatelor cautarii.
Hummingbird este un algoritm general de cautare Google, alcatuit din multe părti diferite (care sunt responsabile pentru anumite sarcini).
RankBrain opereaza sub Hummingbird si este responsabil pentru procesarea cautarilor unice.
Pe scurt, Rankbrain are capacitatea de a modifica singur algoritmul.
In functie de cuvantul cheie, RankBrain va spori/ reduce:
- Importanta backlink-urilor;
- „Prospetimea” continutului;
- Lungimea continutului;
- Autoritatea domeniului.
RankBrain acorda o atentie deosebita modului in care interactionati cu rezultatele cautarii. Mai exact, se uita la semnalele de tip user experience (semnale UX), printre care mentionam:
- Timpul petrecut pe pagina website-ului dupa ce utilizatorul a accesat un rezultat (dwell time);
- Rata de parasire a unei pagini fara ca utilizatorul sa realizeze o actiune (bounce rate);
- Momentele in care utilizatorii viziteaza diferite rezultate in vederea gasirii unui rezultat relevant interogarii (Pogo sticking);
- Procentajul de utilizatori care dau click pe un rezultat organic (Organic CTR);
- Intentia de cautare, s.a.
Cum ne alegem cuvintele cheie in contextul Rank Brain?
In functie de skill-urile specialistilor SEO, RankBrain poate determina o schimbare minora/ majora in teoriile si practicile acestora.
Cu toate ca prin intermediul acestui subalgortim, Google intelege intentia din spatele unui cuvant cheie, cercetarea traditionala a cuvintelor cheie ramane la fel de importanta.
Aceasta trebuie sa fie relevanta pentru RankBrain si, implicit, utilizator.
Asadar, se recomanda:
- Evitarea utilizarii cuvintelor cheie prea lungi - sunt depasite, iar optimizarea pentru ele nu mai are sens.
- Optimizarea cu ajutorul cuvintelor cheie medii - cuvintele cheie medii sunt termeni intermediari, cu volum de cautare mai mare, dar lipsite de competitivitate. Optimizarea paginii in jurul unui cuvant cheie mediu il va determina pe RankBrain sa clasifice automat pagina pentru acel termen si alte cuvinte cheie similare.
Care sunt strategiile SEO pentru mentinerea pe pozitiile superioare in pagina de rezultate?
Pentru procesul de optimizare SEO, acest nou subalgoritm se traduce printr-o atentie sporita a urmatoarelor componente:
1. Optimizarea metatitlurilor si metadescrierilor pentru CTR – metodele prin care poti determina utilizatorii sa dea click pe rezultatul tau sunt:
- Adaugarea de emoji in tag-urile de titlu – studiile arata ca exista o corelatie intre titlurile cu un nivel inalt de emotie si distribuirile pe platformele de social media.
- Adaugarea parantezelor rotunde/ patrate la sfarsitul metatitlurilor - adaugarea de clarificari intre paranteze, la sfarsitul titlurilor, determina utilizatorul sa vada ce ii ofera link-ul, chiar inainte de a-l accesa.
- Utilizarea numerelor in titluri – numerele imbunatatesc CTR-urile.
- Optimizarea meta-descrierilor pentru CTR – tag-urile descriptive care genereaza rezultate: transmit emotie; spun de ce utilizatorii ar trebui sa dea click pe acel rezultat; contin cuvinte si expresii utilizate in anunturile platite; includ cuvantul cheie vizat.
2. Optimizarea continutului pentru Bouncing Rate si Dwell Time - Google utilizeaza aceste semnale pentru clasarea pe pozitiile superioare din pagina de rezultate. Pentru reducerea ratei de bounce si stimularea timpului petrecut pe pagina, se recomanda:
- Utilizarea introducerilor scurte (cu 5-10 propozitii, maxim) – introducerile scurte sunt locul in care 90% dintre cititorii site-ului tau decid daca vor studia materialul in continuare sau vor parasi pagina.
- Publicarea continuturilor lungi, aprofundate – un continut mai lung va determina utilizatorii sa petreaca un timp mai indelungat pe pagina.
- Divizarea continutului in bucati mai mici de text – utilizeaza subtitluri pentru a diviza blocul de text in parti mai mici, usor de citit si de digerat.
3. Alte strategii de Optimizare pentru RankBrain
- Imbunatatirea brand awareness-ului si a CTR-ului – daca utilizatorul iti cunoaste brandul, este mai inclinat sa acceseze site-ul in rezultatele cautarii. Gradul de cunoastere a marcii poate spori CTR-ul cu pana la 342%.
Sporirea brand awareness-ului se poate realiza prin:
- Reclamele Facebook si/sau Google – aceste categorii de reclame au capacitatea de a pune brandul exact in fata cumparatorilor actuali sau potentiali, care vor fi directionati catre paginile site-ului tau;
- Crearea si distribuirea constanta a newsletterelor – trimiterea unui buletin informativ prin intermediul mail-ului reprezinta o tactica de marketing care mentine engagementul cu clientii/ utilizatorii. Continutul relevant din e-mail poate determina audienta sa acceseze website-ul, imbunatatind clasarea pe motoarele de cautare.
- Crearea unui „Content Blitz” – conceptul se refera la postarea frecventa a mai multor tipuri de continut, intr-o perioada scurta de timp. Aceasta strategie este mult mai puternica decat postarea rara a articolelor.
- Actualizarea paginilor slab calitative prin adaugarea continutului valoros - in cazul in care site-ul tau dispune de pagini care nu sunt optimizate corespunzator, intoarce-te la ele si actualizeaza-le pentru RankBrain. In acest mod, algoritmul va oferi site-ului un impuls serios In clasament.
- Utilizarea cuvintelor cheie LSI pentru a completa „Lacunele de continut” - Cuvintele cheie LSI sunt cuvinte si fraze legate de subiectul principal al continutului site-ului tau.
Cuvintele cheie LSI se refera la:
- Backlink-uri;
- Autoritatea domeniului;
- Abordarea utilizatorilor prin intermediul e-mail-ului;
- Anchor text.
Acestea ofera algoritmului RankBrain contextul de care are nevoie pentru a intelege pe deplin continutul de pe pagini.
Cand RankBrain vede ca paginile website-ului au un continut care include aceste elemente, considera ca paginile sunt legate de crearea de linkuri, ceea ce determina clasarea pentru cuvintele cheie legate de subiectul respectiv.
Poti descoperi cuvintele cheie LSI cu instrumentul Watson de intelegere a limbajului natural (acest instrument analizeaza continutul pe care il oferi pentru concepte, entitati si categorii).
De ce este Rank Brain important?
RankBrain este important nu doar pentru ceea ce este, ci si pentru ceea ce inseamna.
In esenta, scopul RankBrain este de a oferi utilizatorului cele mai bune rezultate, in cel mai scurt timp.
Desi RankBrain a fost dezvoltat pentru a se concentra asupra interogarilor complet unice vazute zilnic, aceasta componenta a algoritmului a devenit acum o parte critica a cautării organice.
Potrivit specialistilor, eliminarea programului ar impiedica experienta utilizatorului atat de mult, incat ar fi echivalentul unui esec de a nu indexa jumătate dintre paginile de pe Wikipedia.
Concluzii
Fara nicio indoiala, inteligenta artificiala devine din ce in ce mai importanta in intelegerea motivatiilor utilizatorilor, precum si in furnizarea unor rezultate relevante nevoilor si dorintelor acestora.
Deoarece RankBrain invata si se schimba constant, este important sa implementam o strategie care se bazeaza pe directionarea unui continut relevant catre audienta tinta, pastrarea continutului in concordanta cu intentiile de cautare, actualizarea constanta a informatiilor si adaptarea continutului astfel incat sa genereze conversatii.