Beneficiaza acum de un audit seo gratuit pentru site-ul tau! AUDIT SEO GRATUIT

Cum Optimizezi Corect SEO un Magazin Online (E-Commerce) Inca de la Inceput

image blog

Dupa sute de de campanii de optimizare SEO la activ, va putem spune cu toata responsabilitatea ca optimizarea SEO a unui magazin online este pe atat de complicata pe cat de facil a devenit in zilele noastre sa-ti faci un magazin online. Sunt convins ca intelegeti ce vreau sa va spun. Sunt in jur de 35 000 de site-uri cu functie de “adauga in cos”, conform GPEC, iar numarul este in crestere. Si toate incerca sa-si vand produsele, astfel incat concurenta pentru motoarele de cautare este din ce in ce mai mare.

Dar sa vedem care sunt cele importante elemente ale optimizarii unui magazin online:

Optimizarea SEO ON PAGE a Magazinului Online

Optimizarea on page se refera la toate actiunile ce se implementeaza in cadrul site-ului efectiv.

Cele mai importante elemente de optimizare on page ale unui magazin online sunt urmatoarele:

Alegerea Platformei Magazinului Online

Conform zicalei “un examen se promoveaza inainte de a-l sustine”, trebuie sa ne gandim foarte bine de la inceput ce platforma alegem. Posibilitatile sunt multiple, astfel ca putem opta intre: wordpress (cu renumitul modul de magazin online woocommerce – vezi aici cum se optimizeaza seo un site in wordpress), opencart (optimizare seo pentru opencart ), prestashop, magento (o alegere recomandata de noi – dar atentie!!! – poate fi costisitoare din multe puncte de vedere), o varianta de site custom (la comanda), etc.

Fiecare platforma are avantaje si dezavantaje. Trebuie sa le studiati foarte bine si apoi sa luati decizia potrivita pentru magazinul vostru online.

Nu stii ce Platforma sa Alegi pentru Noul TAU Magazin Online?

Stabilirea Structurii si Arhitecturii SEO a Magazinului Online

Este poate cea mai importanta etapa in ceea ce priveste optimizarea. O structura gandita corect de la inceput poate insemna pana la 30% din tot procesul de optimizare SEO. Procesul prin care ganditi structura trebuie sa inceapa cu o analiza riguroasa a cuvintelor cheie. Numai dupa ce ati aflat tipurile de cautari pe care le fac potentialii vostri cumparatori puteti pune pe hartie categorii, subcategorii, sub-subcategorii, tipuri de filtre (indexabile), etc.

Detalii complete despre cum sa concepeti structura completa pentru magazinul online gasiti chiar aici.

Continutul Magazinului Online pentru SEO

Am auzit cu totii renumita zicala “content is the king”. Da, este cat se poate de adevarata si pentru magazinele online. Astfel, daca va hotarati sa deschideti un magazin online, sa nu incepeti sa va comparati de la inceput cu APPLE sau TESLA. Magazinele online au nevoie de produse, de multe produse, pentru a putea a avea sanse de reusita. In cazul acesta, continutul se refera, in primul rand, la numarul de produse.

Aici, sfatul nostru este fie sa ganditi nisat – de exemplu, un magazin online unde sa vindeti numai lenjerii de pat si sa faceti in asa fel incat sa aveti toate tipurile de lenjerii posibile, sa deveniti un adevarat lider in domeniu. Google va intelege acest lucru si aveti sanse mari sa rank-ati foarte bine intr-un timp relativ decent. Un astfel de scenariu, cel putin din punct de vedere SEO, este de preferat celuilat model – unde sa aveti cate “putin din toate”. De altfel, sfatul nostru este ca fara minim 15-20 de produse intr-o categorii sa nu va ganditi sa o deschideti.

Tot legat de content, este foarte important de mentionat continutul din pagina de produs. Din multiple motive, produsele disponibile la vanzare sunt acelasi pe foarte multe site-uri. Da, stim ca este dificil sa adaptati descrierile fiecarui produs in parte…dar acest aspect poate face diferenta. Decizia va apartine!

Un mic secret in ceea ce priveste continutul magazinului online. Daca sunteti la inceput cu magazinul online si nu aveti bani pentru stocuri puteti suplimenta “continutul SEO al magazinului” cu ajutorul blogului. Daca stocurile costa bani, scrierea unor articole de calitate prin care sa va ajutati concret potentialii clienti este gratuita si poate fi un boost de inceput foarte bine venit.

Viteza de Incarcare a Magazinului Online

Stim cu totii cat de importanta este viteza in ziua de astazi. Optimizarea vitezei de incarcare este unul dintre factorii importanti de ranking ai lui Google. Asa ca, recomandarea noastra este va asigurati si sa acordati o atentie deosebita acestui subiect. Viteza este importanta si pentru SEO, dar la fel de importanta este si pentru conversii si pentru experienta utilizatorilor.

Tot legat de viteza, nu va zgarciti atunci cand alegeti firma de hosting. Ati muncit din greu sa creati magazinul online perfect si tocmai de aceea merita cel mai bun hosting.

Daca vreti sa aflati mai multe despre cum puteti optimiza viteza de incarcare a unui magazin online, puteti afla chiar aici.

Securizarea Magazinului Online – Certificatul SSL

Stim ca multi dintre voi cunosc acest aspect. Dar ne facem datoria si il reamintim. Si daca va intrebati, sa stiti ca da, inca ajung la noi magazine online fara certificate SSL instalate sau instalate numai pe jumatate corect.

Metatitluri si Metadescrieri

Metatitlul este, practic, al doilea lucru pe care Google il citeste dintr-o pagina de website. Cine stie care este primul element pe care il citeste – sa ne scrie pe [email protected] si poate castiga un audit gratuit al magazinului online!!!

MetaTitlul este un Element SEO On Page Decisiv! E-shopul TAU le are Corect Implelementate?

Metatitlul este, de asemenea, primul lucru pe care il vede potentialul client atunci cand navigheaza pe net.

In conditiile date nu cred ca are sens sa mai continuam sa aratam cat de important este sa avem cele mai bune metatitluri. Iata cum puteti scrie metatitluri perfecte pentru magazinul vostru online.

Metadescrierea nu se mai bucura de aceasi “atentie” din partea lui Google ca acum cativa ani. Totusi, in cazul magazinelor online, aceasta joaca inca un rol important. Ea este parte din SERP, iar utilizatorii cauta in aceasta descriere elemente diferentiatoare, elemente care sa ii faca convinga sa dea click.

Pentru conversii crescute puteti citi si acest articol despre ce trebuie sa contina o metadescriere.

Cu siguranta mai sunt multe aspecte ce trebuie luate in considerare atunci cand incepeti optimizarea seo on page a magazinul vostru. Dar, va asiguram ca daca reusiti sa implementati corect toate cele mentionate mai sus, veti avea un start de invidiat.

Optimizarea SEO OFF PAGE a Magazinului Online

Optimizarea Off PAGE reprezinta toate actiunile SEO ce se desfasoara in afara site-ului, cu scopul de a-i creste autoritatea in fata motoarelor de cautare. Odata cu cresterea autoritatii vom incepe sa vedem si cresteri de pozitii organice pentru cuvintele cheie targetate.
Dar sa vedem ce metode de optimizare off page putem aplica:

Castigarea de Backlink-uri SEO

Da, in mod normal aceste link-uri trebuie castigate si nu cumparate. Dar, sa revenim cu picioarele pe pamant…situatia in care poti castiga linkuri este una ideala. Daca esti un brand mare atunci da, este posibil ca lumea sa trimita linkuri catre tine in mod natural. De ce? Pentru ca toata lumea vrea sa se asocieze cu brandurile puternice si, mai mult, Google intelege aceste asocieri si le apreciaza.

Dar daca suntem un magazin online la inceput, nimeni nu are vreun interes sa se asocieze cu noi. In acest caz, singura solutie este sa obtinem link-urile atat de necesare cresterii relevantei site-ului cu ajutorul banilor. Asa ca, recomandarea noastra este sa alocati un buget generos si sa incepeti treaba.

Bineinteles, trebuie sa stabiliti o strategie clara. Sa ganditi ce landing page-uri vreti sa urcati mai intai, ce ancore veti da si tot asa. Ce procent din aceste linkuri doriti sa fie pe brand, ce raport intre link-uri dofollow si nofollow si tot asa. Sunt multe aspecte pe care trebuie sa le luati in considerare.

Guest Post-uri si Comentarii pe diferite Site-uri

Dar, nu va speriati. Exista si posibilitatea de a obtine la inceput si linkuri gratuite. Incepeti prin a identifica site-uri de continut din nisa in care activati si incercati sa fiti cat mai activ. Veniti cu sfaturi, cu recomandari si apoi incercati sa directionati linkuri si trafic catre magazinul vostru online. Din experienta va spunem ca functioneaza si mai mult, din punct de vedere SEO linkurile obtinute au aceasi valoare ca un link normal.

Mentiuni si Prezenta in Social Media

Chiar daca nu a fost stabilita niciodata o legatura directa intre activitatea pe retele sociale si SEO, o campanie pe facebook sau pe alte retele poate face diferenta. Simplul fapt ca brandul vostru incepe sa fie cunoscut si apoi cautat direct pe Google va ajuta enorm.

Cautari pe Brand

Va spunem din start ca sunt destul de greu de obtinut. Dar daca reusiti sa aveti macar cateva sute de cautari pe brand in fiecare luna inseamna enorm pentru vizibilitatea pe Google a magazinului vostru online.

Dar ce inseamna mai exact aceste cautari pe brand? O cautare pe brand reprezinta acel search in care un posibil client tasteza direct in casuta de Google numele magazinului online. Sau, si mai bine, daca tasteaza numele magazinul + un tip de produs (de exemplu, lenjerii de pat + brand).

Astfel de cautari reprezinta pentru Google dovada clara ca brandul vostru este unul important si ca merita sa fie pozitionat mai bine in cautarile organice.

Citatii ale Magazinului Online

Ori de cate ori cineva mentioneza numele brandului vostru in mediul online, fara a pune si link catre acesta, se considera ca ati primit o citatie. Da, este nevoie de un numar de citatii mai mare pentru a va creste notorietate in fata in lui Google, dar in timp acestea pot avea rezultate SEO peste asteptari.

Optimizarea SEO Off Page este extrem de importanta. Statisticile arata, ca succesul unei campanii de optimizare SEO depinde in proportie de pana la 70% de partea de off page. De asemenea, trebuie sa mentionam un lucru extrem de important – optimizarea off page trebuie sa fie un proces continuu. Concurenta nu doarme niciodata.

Vrei ca Magazinul TAU Online sa fie in Topurile de Cautare Google?

Concluzii

Daca ati luat decizia a incepe o afacere de acest tip, de a crea un magazin online atunci trebuie sa cititi cu atentie toate acele de mai sus. Cum spuneam si la inceput, crearea unui magazin online a devenit foarte simpla. Mult mai greu insa este promovarea acestuia.

Optimizarea SEO a unui magazin online reprezinta, din perspectiva noastra, punctul de plecare pentru intreaga campanie de promovare online. Eficienta campaniilor de Adwords, Facebook, Remarketing, Email Markenting depind, in mare masura, de cum este optimizat magazinul online.

Astfel ca, daca va ganditi sa incepeti un business cu un magazin online, va sfatuim sa va informati temeinic sau sa apelati la o agentie SEO.

Voi cum vedeti optimizarea SEO a unui magazin online? Ce alte tehnici se pot aplica?